Takaisin
Resepti

Mallasvuokaleipä ja taatelivoi

Kasvisruokavalio

Mallasvuokaleipä ja taatelivoi

Kasvisruokavalio
4+ tuntia
10 hlö
4+ tuntia
10 hlö

Aamu alkaa ihanasti, kun keittiöstä leijailee vastapaistetun mallasleivän tuoksu.

Juomasuositus

Aamun käynnistää sopivan rauhallisesti iso kupillinen maitokahvia. Ranskalainen café au lait onkin aamukahveista tunnetuimpia: Kaada suureen kahvikuppiin puolet tai makusi mukainen määrä tummapaahtoista kahvia ja lämmitettyä maitoa tai kaurajuomaa.

Valmistusaineet
  • 3 dl kylmää vettä

  • 1/4 pala tuorehiivaa

  • 1 dl kaljamaltaita

  • 1/2 dl tummaa siirappia

  • 1 1/2 tl suolaa

  • 1/2 tl piparkakkumaustetta

  • 2 dl pekaanipähkinöitä

  • 4 dl vehnäjauhoja

  • 2 dl ruisjauhoja

  • 2 tl rypsiöljyä vuoan voiteluun

Voitelu:

  • 1 rkl siirappia

  • 1 rkl vettä

Taatelivoi:

  • 100 g pehmeitä taateleita

  • 100 g voita

  • 1/4 tl suolaa

Valmistusohjeet
  1. Liuota hiiva kylmään veteen leivontakulhossa. Lisää kaljamaltaat, siirappi, suola ja piparkakkumauste.

  2. Hienonna pekaanipähkinät ja säästä noin 10 koristeluun. Lisää pähkinärouhe taikinaan.

  3. Lisää jauhot vähän kerrallaan sekoittaen. Muotoile taikinasta leipä jauhoja apuna käyttäen ja siirrä öljyttyyn leipävuokaan (1,5 l). Lisää kokonaiset pekaanipähkinät leivän pinnalle. Peitä vuoka liinalla ja kohota jääkaapissa yön yli.

  4. Sekoita siirappi ja vesi. Voitele leivän pinta seoksella.

  5. Nosta leipä kylmään uuniin ja laita uuni päälle 175 asteeseen. Paista leipää 60–80 minuuttia.

  6. Valmista taatelivoi. Hienonna taatelit veitsellä ja siirrä kattilaan. Lisää voi ja anna poreilla kevyesti 2–3 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Siirrä jääkaappiin, kunnes voi on kovettunut.

  7. Vaahdota taatelivoi pehmeäksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Tarjoa taatelivoi vastapaistetun leivän kanssa.

Vinkki: Vegaaninen taatelilevite syntyy vaihtamalla voi vegaaniseen margariiniin.

Resepti Mika Rampa, kuva Kristiina Kurronen, juomasuositukset Taina Vilkuna ja Anri Lindström