Onko parempaa kuin höyryävä lammaspata? Karitsan hauduttamiseen sopii tumma ja kernaasti hieman tuhdimpi olut.
Katso resepti >
Odotathan hetken…
Suussa sulava lampaanpaisti marinoidaan tässä reseptissä Merlot-punaviinillä ja paisti valmistuu näppärästi uunissa. Apuna kannattaa käyttää lihalämpömittaria, jonka ansiosta lammas ei pääse kuivahtamaan.
Merlot-lampaan yrttisyyteen ja valkosipuliin sopii australialainen shiraz tai espanjalainen hieman kehittynyt tempranillo, oluista tumma lager tai runsas ale.
1 karitsanpaisti n. 2 kg
Marinadi:
1 dl merlot- tai muuta punaviiniä
1 dl soijakastiketta
1 dl kuivaa valkoviiniä
4 kuorittua ja hienonnettua valkosipulinkynttä
1 1/3 dl hienonnettua, tuoretta oreganoa tai 2 rkl kuivattua oreganoa
2 rkl hienonnettua, tuoretta rosmariinia
1 rkl rouhittua mustapippuria
Sekoita kaikki marinadin aineet keskenään. Marinoi paistia liemessä viileässä 6–24 tuntia. Kääntele välillä. Ota paisti jääkaapista noin puoli tuntia ennen kypsentämistä. Mausta liha suolalla.
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Työnnä lihalämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan. Varo osumasta luuhun. Nosta paisti uunivuokaan.
Paista, kunnes mittari osoittaa 70:tä astetta. Noin 2 kilon paisti kypsyy noin 2 tunnissa. Tällöin liha on vielä aavistuksen punertavaa. 75-asteinen liha on kypsää.
Peitä liha foliolla ja anna vetäytyä 15 minuuttia. Leikkaa viipaleiksi.
Tarjoa grillattujen kasvisten, paahdettujen valkosipulinkynsien ja valkosipulilla maustetun perunamuusin kanssa. Koristele halutessasi rosmariinin oksin.
Vinkki! Jos valmistat lampaan grillissä, pyydä lihakauppiasta käsittelemään lammas luuttomaksi levyksi. Lammas grillataan ensin kuumassa grillissä kauniin väriseksi, ja loppukypsennys sujuu miedommalla lämmöllä.