-
Valmista pohja sekoittamalla keskenään vehnäjauhot, ruisjauhot ja suola. Lisää joukkoon vesi ja öljy. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja anna vetäytyä hetki jääkaapissa kelmussa.
-
Puhdista sienet ja paloittele niitä hieman. Paista sieniä kuivalla pannulla, kunnes niistä irronnut neste on haihtunut. Siirrä sienet lautaselle odottamaan.
-
Kuori ja hienonna sipulit. Paista sipulia pannulla öljyssä keskilämmöllä noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmenneet ja saaneet hieman väriä. Lisää sokeri ja anna karamellisoitua hetki.
-
Lisää pannulle sienet ja mausta suolalla, mustapippurilla, balsamiviinietikalla ja hienonnetulla timjamilla. Anna täytteen jäähtyä hetki. Poista omenasta kara ja kuori se halutessasi. Paloittele omena ja lisää se täytteen joukkoon.
-
Kaulitse taikina leivinpaperin päälle niin suureksi ympyrän muotoiseksi levyksi kuin pellille mahtuu.
-
Lisää pohjalle juustoraaste ja päälle pannun sisältö. Jätä reunoille noin 5 cm tilaa taitokselle.
-
Käännä reunat täytteiden päälle ja voitele ne munalla. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 30–40 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin värinen.
Vinkki: Metsäsieni-sipuligaletten reunat voi taitella rennosti. Mitä rustiikkisempi lopputulos, sitä parempi!
Resepti Mika Rampa, kuva Antti Vettenranta, juomasuositukset Taina Vilkuna ja Anri Lindström