Takaisin
Resepti

Metsäsieni-sipuligalette

Kasvisruokavalio

Metsäsieni-sipuligalette

Kasvisruokavalio
1 tunti 30 min
4 hlö
1 tunti 30 min
4 hlö

Jos olet sienipiirakan ystävä, kokeilepa tätä: galette on reunoiltaan rennosti taiteltu piiras, jonka täytteeksi käyvät suppilovahverot tai muut metsäsienet. Omena pyöristää piiraan makumaailman. 

Juomasuositus

Voimakkaat sienet, makea sipuli ja juuston täyteläisyys kaipaavat runsaita ja paahteisia makuja myös samppanja- ja kuohuviinilasiin

Valmistusaineet

 

  • 1 litra metsäsieniä (esim. suppilovahveroita)

  • 4 isoa sipulia 

  • 2 valkosipulinkynttä 

  • 1 rkl öljyä 

  • 2 tl sokeria 

  • 1/2 tl suolaa 

  • 1/2 tl mustapippuria 

  • 1 rkl balsamiviinietikkaa 

  • 1 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna 

  • 1 pieni omena  

  • 150 g emmentaljuustoraastetta (sinileima) 

  • 1 muna voiteluun 

 

Taikina: 

  • 2 dl vehnäjauhoja 

  • 1 dl ruisjauhoja 

  • 3/4 tl suolaa 

  • 1 dl vettä 

  • 1/2 dl öljyä

Valmistusohjeet

 

  1. Valmista pohja sekoittamalla keskenään vehnäjauhot, ruisjauhot ja suola. Lisää joukkoon vesi ja öljy. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja anna vetäytyä hetki jääkaapissa kelmussa. 

  2. Puhdista sienet ja paloittele niitä hieman. Paista sieniä kuivalla pannulla, kunnes niistä irronnut neste on haihtunut. Siirrä sienet lautaselle odottamaan. 

  3. Kuori ja hienonna sipulit. Paista sipulia pannulla öljyssä keskilämmöllä noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmenneet ja saaneet hieman väriä. Lisää sokeri ja anna karamellisoitua hetki. 

  4. Lisää pannulle sienet ja mausta suolalla, mustapippurilla, balsamiviinietikalla ja hienonnetulla timjamilla. Anna täytteen jäähtyä hetki. Poista omenasta kara ja kuori se halutessasi. Paloittele omena ja lisää se täytteen joukkoon.  

  5. Kaulitse taikina leivinpaperin päälle niin suureksi ympyrän muotoiseksi levyksi kuin pellille mahtuu. 

  6. Lisää pohjalle juustoraaste ja päälle pannun sisältö. Jätä reunoille noin 5 cm tilaa taitokselle.   

  7. Käännä reunat täytteiden päälle ja voitele ne munalla. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 30–40 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin värinen. 

 

Vinkki: Metsäsieni-sipuligaletten reunat voi taitella rennosti. Mitä rustiikkisempi lopputulos, sitä parempi! 

Resepti Mika Rampa, kuva Antti Vettenranta, juomasuositukset Taina Vilkuna ja Anri Lindström