Takaisin
Resepti

Munatoti

Gluteeniton

Munatoti

Gluteeniton
4+ tuntia
8 hlö
4+ tuntia
8 hlö

Täyteläisen makea munatoti on Amerikan tuliaisia, jonka valmistaminen vaatii aikaa, mutta se sopii täydellisesti talviseksi juhlajuomaksi.

Valmistusaineet
  • 6 dl kevytmaitoa

  • 4 kanelitankoa

  • 4 kokonaista neilikkaa

  • 7 kananmunan keltuaista

  • 2 dl sokeria

  • 4 dl kuohukermaa

  • 2 tl vaniljasokeria

  • ¼ tl muskottipähkinää

  • 1–2 dl tummaa rommia tai konjakkia

Valmistusohjeet
  1. Mittaa maito, kanelitangot ja neilikat kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja nosta kattila levyltä. 

  2. Vatkaa kulhossa keltuaiset ja sokeri keskenään. Vaahdota, kunnes väri alkaa muuttua vaaleaksi. 

  3. Kaada noin ¼ osa kuumasta maidosta kulhoon muna-sokeriseoksen joukkoon koko ajan vatkaten. Kaada seos sitten kattilaan ja jatka sekoittamista. 

  4. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se hieman paksunee. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. 

  5. Vaahdota kuohukerma löysähköksi ja mausta se vaniljasokerilla sekä muskottipähkinällä. Lisää vaahto kattilaan ja sekoita. Siirrä kattila peitettynä jääkaappiin vähintään 4 tunniksi. Poista kanelitangot ja neilikat. 

  6. Lisää tumma rommi tai konjakki ennen tarjoilua.  


Tällä ohjeella tehtynä totia tulee noin 1,4 litraa, joka totimukin koosta riippuen riittää noin kahdeksalle hengelle. Boolilaskurillamme pystyt helposti laskemaan boolin määrän ja alkoholipitoisuuden. Se helpottaa myös kulutuksen arviointia. 

Vinkki: Ylijääneet munanvalkuaiset voi käyttää esimerkiksi seuraavan aamun munakkaaseen tai kaurapuuroon, josta ne tekevät ravinteikkaampaa ja samettisen pehmeää. Valkuaiset voi myös pakastaa. 


Resepti Mika Rampa, kuva Antti Vettenranta