Takaisin
Resepti

Omenainen possupata ja lanttu-perunamuusi

Gluteeniton

Omenainen possupata ja lanttu-perunamuusi

Gluteeniton
4+ tuntia
6 hlö
4+ tuntia
6 hlö

Omenainen possupata saa herkullisen maun hitaasti hauduttaen. Pataruokaan sopii paitsi kassler, myös esimerkiksi lapa, ulko- ja kulmapaistit.

Juomasuositus

Hentoinen makeus punaviinissä voi joskus olla paikallaan ruoan kanssa. Possupadan kevyt makeus kaipaa pyöreyttä viiniltä. Sitä löytyy appassimento-tyylin viineistä Italian Apuliasta. Makutyyppinä toimii mehevä & hilloinen.

Valmistusaineet
  • 1 kg kassleria

  • 1 rkl rypsiöljyä

  • 1 tl suolaa

  • 2–3 punasipulia

  • 4 pientä omenaa

  • 2–3 cm pala inkivääriä

  • 2–3 valkosipulinkynttä

  • 1/2 dl fariinisokeria

  • 3 rkl soijakastiketta

  • 2 rkl täysjyväsinappia

  • 2 rkl omenaviinietikkaa

  • 3 tähtianista

  • 2 laakerinlehteä

Lanttu-perunamuusi:

  • 500 g jauhoista perunaa

  • 500 g lanttua

  • 1–2 dl kevytmaitoa

  • 100 g voita ruskistettuna

  • (suolaa)

Valmistusohjeet
  1. Ota liha huoneenlämpöön 30 minuuttia ennen paistamista. Leikkaa liha 2–3 sentin viipaleiksi. Ruskista viipaleet pannulla öljyssä muutamassa erässä ja siirrä ne laakeaan pataan tai uunivuokaan limittäin. Ripottele suolaa päälle.

  2. Kuori sipulit ja leikkaa ne lohkoiksi lihan päälle. Lohko myös omenat joukkoon.

  3. Kuori inkivääri ja hienonna se veitsellä. Kuori ja hienonna valkosipuli. Siirrä kulhoon. Lisää fariinisokeri, soijakastike, sinappi ja omenaviinietikka. Kaada kastike lihojen päälle. Lisää tähtianikset ja laakerinlehdet. 

  4. Hauduta 175-asteisessa uunissa noin 3 tuntia kannella tai foliolla peitettynä. Pata maustuu omenoista, sipulista ja lihasta irtoavassa nesteessä meheväksi. Ota kansi tai folio pois kypsennyksen loppuvaiheessa.

  5. Valmista lanttu-perunamuusi. Kuori perunat ja lanttu ja paloittele ne. Mausta keitinvesi suolalla. Keitä lanttua ensin 10 minuuttia ja lisää sitten perunat. Keitä kypsäksi.

  6. Valmista toisessa kattilassa ruskistettu voi. Keitä voita kattilassa keskilämmöllä välillä sekoitellen. Kun voi vaahtoaa ja alkaa tuoksua pähkinäiseltä, ota kattila pois liedeltä.

  7. Survo perunat ja lanttu perunanuijalla karkeaksi soseeksi. Lisää lämmitetty maito ja ruskistettu voi. Mausta tarvittaessa suolalla.

Vinkki: Pataruokaan sopivat kasslerin lisäksi myös muut sidekudospitoiset lihat, kuten lapa, ulko- ja kulmapaistit. Ruskista lihat huolellisesti ennen haudutusta, niin varmistat padan herkullisen maun.

Vinkki: Säästä halutessasi osa ruskistetusta voista ja kaada se muusin päälle ennen tarjoamista.

Resepti Mika Rampa, kuva Kristiina Kurronen, juomasuositukset Taina Vilkuna ja Anri Lindström