Takaisin
Resepti

Osso buco

Laktoositon

Osso buco

Laktoositon
3 tuntia
4 hlö
3 tuntia
4 hlö

Osso buco on italialainen täyteläinen pataruoka, jossa naudan potkakiekot hautuvat mureaksi maukkaassa tomaattikastikkeessa. Persiljasta, valkosipulista, sitruunankuoresta ja ripauksesta suolaa sekoitettu gremolata raikastaa ja täydentää makuelämyksen. Perinteinen lisuke osso bucolle on risotto milanese.

Juomasuositus

Piemontelaiset, Nebbiolo-rypälelajikkeesta valmistettavat barolot ovat punaviinien kuninkaallisia. Ryhdikkään tanniiniset barolot ovat tulvillaan kukkeutta ja maanläheisyyttä. Ne toimivat erityisen hyvin pitkään haudutettujen liharuokien, kuten osso bucon kanssa. Katseensa voi suunnata Toscanan auringon alle ja tarjoilla lihapadan kanssa chianti classico -punaviiniä. 

Valmistusaineet
  • 1½ kg luullista naudan- tai vasikanpotkaa (noin 3 cm:n paksuisina kiekkoina) 

  • 1½ tl suolaa 

  • ½ dl vehnäjauhoja 

  • 4 valkosipulinkynttä 

  • 2 sipulia 

  • 1 porkkana 

  • 1 lehtisellerinvarsi 

  • 3 dl kuivaa valkoviiniä 

  • 3 dl vettä + 1 rkl liha- tai kanafondia 

  • 400 g kuorittuja tomaatteja (säilyke) 

  • 2 laakerinlehteä 

  • 1 tl timjamia 

  • ½ (luomu)sitruunan kuoriraaste 

  • 1 tl mustapippuria 

Lisäksi:

  • oliiviöljyä paistamiseen 

  • Gremolata 

  • 1 rku lehtipersiljaa 

  • 2 valkosipulinkynttä 

  • 1 (luomu)sitruunan raastettu kuori (2 tl) 

  • 1 tl sormisuolaa 

Valmistusohjeet
  1. Leikkaa veitsellä viiltoja potkia ympäröiviin kalvoihin, jotta ne eivät väännä lihaviipaleita kuperiksi paistamisen aikana.  

  2. Mausta lihat suolalla molemmin puolin. Kääntele lihapalat jauhoissa. 

  3. Hienonna valkosipuli. Kuori ja leikkaa sipulit. Kuori porkkanat ja leikkaa kuutioiksi. Viipaloi lehtiselleri. 

  4. Paista lihat oliiviöljyssä padassa molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Ota lihat pois padasta. Lisää pataan tilkka oliiviöljyä ja paista kasviksia pari minuuttia. Kaada viini ja vesi pataan, lisää fondi ja tomaatit liemineen. Painele puulastalla tai kauhalla tomaatteja pienemmiksi paloiksi. Kuumenna kiehuvaksi. 

  5. Nosta lihat takaisin pataan. Lisää laakerinlehdet, timjami ja mustapippuri. Pese sitruuna ja raasta puolet kuoresta pataan. Anna kypsyä kannen alla kevyesti poreillen noin 2,5 tuntia, kunnes lihat irtoavat luista. Tarkista suola. 

  6. Hienonna lehtipersilja. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Pese ja raasta sitruunan kuori. Sekoita kaikki gremolatan aineet pienessä kulhossa. Tarjoa gremolata osso bucon kanssa. 

Vinkki: Osso bucon voi hauduttaa myös 150-asteisessa uunissa noin 3 tuntia. Klassinen kumppani osso bucolle on sahramirisotto eli risotto milanese