Takaisin
Resepti

Parsakeitto ja herkuttelijan makuraita

Gluteeniton
Laktoositon

Parsakeitto ja herkuttelijan makuraita

Gluteeniton
Laktoositon
40 min
6 hlö
40 min
6 hlö

Hienostunut parsasosekeitto raikastuu valkoviinitilkalla. Täyteläisyyden takaa kevyesti vaahdotettu kerma sekä lastuiksi paistettu parmesaaniraaste ja parmankinkku.

Juomasuositus

Hedelmäinen trendikupliva prosecco nostaa parsan hienostuneen maun pääosaan. Samppanjoista kevyen paahteiset ja runsaan hedelmäiset vakiosamppanjat ovat juhlava vaihtoehto.

Oluista raikas vaalea lager antaa tilaa keiton herkän tyylikkäille mauille.

 

Valmistusaineet
  • 2 nippua (à 450 g) vihreää parsaa

  • 20 cm pala purjoa

  • 2 rkl voita

  • 6 dl kasvislientä

  • 1/2 tl suolaa

  • 1/2 tl mustapippuria myllystä

  • 2 dl kuohukermaa

  • 1 1/2 dl valko- tai kuohuviiniä

Sattumakimara: Parmesanlastuja ja parmankinkkua

  • 40 g ilmakuivattua kinkkua

  • 30 g parmesaania

  • 1/2 tl timjaminlehtiä

  • 6 parsanuppua

  • tuoreita yrttejä, ituja tai salaatinversoja

Valmistusohjeet
  1. Huuhtele parsat. Leikkaa kuivat tyvet pois (1–2 cm). Paloittele tangot. Säästä 6 nuppua koristeluun.

  2. Paloittele halkaistu, huuhdeltu purjo. Kuumenna voinokare kattilassa. Lisää purjot ja kääntele hetki. Lisää parsat kattilaan. Kaada päälle kasvisliemi ja keitä pehmeiksi, noin 15 min.

  3. Tee sillä välin pinnalle tulevat sattumat. Aloita parmesaanilastuista. Raasta juusto hienolla terällä ja se pinnoitetulle paistinpannulle, ripottele päälle timjaminlehtiä ja kuumenna, kunnes juusto on sulanut ja ruskistunut kevyesti. Älä sekoita. Taittele jäähtynyt levy rapeiksi lastuiksi.

  4. Paista kinkkuviipaleet nopeasti rapeiksi. Siirrä sivuun jäähtymään.

  5. Halkaise parsanuput ja paahda ne pannulla tai parilalla. Ripottele päälle hieman suolaa. Soseuta keitto. Vaahdota kerma kevyesti ja kääntele keittoon. Kuumenna ja lisää viini. Mausta ja tarkista maku.

  6. Jaa keitto lautasille. Koristele juuri ennen tarjoamista keiton reunaan houkutteleva herkutteluraita tuoreilla yrteillä ja salaattikasveilla, kinkku- ja parmesaanilastuilla sekä parsanupuilla. Voit myös tarjota parmesaanilastut erillisessä kipossa, niin ne pysyvät rapeina läpi aterian.