Keitä, paahda, grillaa... Parsan tulo kauppoihin on varma kevään merkki. Lue vinkit parsan käsittelyyn ja bongaa reseptit sekä juomasuositukset.
Katso parsavinkit >
Odotathan hetken…
Luoteis-Portugalista tulevissa Vinho Verden valkoviineissä maistuu viileä Atlantti. Nämä raikkaan hapokkaat ja aromikkaan hedelmäiset viinit ovat loistavia kumppaneita suolaisten piirakoiden kanssa. Tarjoile viini hyvin viilennettynä, jotta sille tyypillinen hentoinen pirskahtelevuus ei pääse karkaamaan.
1 iso lehtitaikinalevy (600 g)
1 kananmuna voiteluun
1 dl siemensekoitusta
Fetavaahto
200 g fetajuustoa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl hunajaa
Täytteet
250 g parsaa
1 rku basilikaa
1 pieni valkosipulinkynsi
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
mustapippuria myllystä
sormisuolaa
Ota lehtitaikinalevy sulamaan noin 1 tunti ennen piirakan valmistusta. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja kauli sitä hieman ohuemmaksi.
Leikkaa lehtitaikinalevyn ympäri, noin 1 cm päähän reunoista viilto lähes pohjaan asti. Pistele piirakka haarukalla, jotta se ei kohoa paistettaessa.
Voitele reunat kananmunalla ja ripottele reunoille puolet siemensekoituksesta. Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa 25–35 minuuttia, tai kunnes se on kokonaan kypsä. Jäähdytä pohja.
Valmista fetavaahto. Murenna fetajuusto tehosekoittimen kulhoon ja lisää tuorejuusto. Soseuta tasaiseksi ja mausta hunajalla.
Kuori parsat halutessasi. Keitä parsoja miedosti suolatussa vedessä noin 1 minuuttia. Huuhtele heti kylmällä vedellä, jotta ne jäähtyvät ja säilyttävät kauniin värin.
Valmista yrttiöljy. Laita puolet basilikanlehdistä tehosekoittimen kulhoon ja lisää hienonnettu valkosipuli. Lisää myös oliiviöljy ja sitruunamehu. Soseuta tasaiseksi.
Levitä fetavaahto hyvin jäähtyneen pohjan päälle. Lisää parsat ja valuta päälle yrttiöljyä. Viimeistele basilikan lehdillä ja siemensekoituksella. Rouhi päälle mustapippuria ja tarvittaessa hieman sormisuolaa.
Tarjoile piirakka sitruunaviipaleiden kanssa.