Tulista chiliä, rapsakkaa riisinuudelia, katkarapuja, tofua ja maapähkinoitä. Kokkaa thaimaalainen katuruokaklassikko kotikeittiössä.
Katso resepti >
Odotathan hetken…
Japanilaisten oma herkku, vegaaninen ramen-nuudelikeitto, saa ruokaisuutta sienistä ja tofusta.
Umaminen ramenkeiton liemi on makumaailmaltaan sekä syvä että herkkä. Klassinen juomapari lämmittävälle ramenkeitolle onkin raikastava ja keveä lager-olut Japanista.
Viininystävä pysyy hänkin kevytaromisella linjalla ja tarjoaa keiton kanssa maltillisen hapokasta, mutta suutuntumalta runsasta ja hedelmäistä Pinot Gris´tä Ranskan Alsacesta.
Liemi:
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
2 rkl paahdettua seesamiöljyä
3 cm pala inkivääriä
1 litra kasvislientä
2 rkl tamari-soijakastiketta
1 rkl misotahnaa
Keitto:
1 pkt (300 g) kylmäsavustettua tofua
200 g sieniä (esim. herkkutatteja tai siitakesieniä)
2 (200 g) paksoita (pak choi)
1 rkl paahdettua seesamiöljyä paistamiseen
1 (120 g) porkkana
1 pkt (200 g) ramen-nuudeleita
2 kevätsipulinvartta
1/2 rkua korianteria tai lehtipersiljaa
2 tl seesaminsiemeniä
Valmista ensin keiton liemi. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori myös valkosipuli ja inkivääri ja hienonna ne. Kuullota sipulia kattilassa seesamiöljyssä 2–3 minuuttia. Lisää hienonnettu inkivääri ja valkosipulit ja jatka kuullottamista vielä 2 minuuttia.
Lisää kasvisliemi ja loput mausteista. Anna liemen kiehua kevyesti noin 5 minuuttia. Tarkista maku.
Kuivaa tofu ja leikkaa se viipaleiksi. Paista tofua pannulla muutama minuutti seesamiöljyssä, kunnes sen pinta on rapea. Nosta sivuun odottamaan.
Paloittele sienet. Irrota paksoista lehdet ja leikkaa ne muutamaan osaan. Paista sieniä ja paksoita 3–5 minuuttia pannulla seesamiöljyssä.
Kuori porkkana ja leikkaa se ohuiksi tikuiksi. Hienonna kevätsipulit ja korianteri.
Lisää nuudelit liemen joukkoon ja anna kiehua, kunnes ne ovat kypsiä. Nosta nuudelit reikäkauhalla liemestä neljään tarjoilukulhoon.
Lisää päälle kuorittu ja suikaloitu porkkana. Lisää paistetut sienet, paksoi ja tofu. Kaada päälle liemi. Koristele annos hienonnetulla kevätsipulilla ja korianterilla. Lisää halutessasi seesaminsiemeniä.
Resepti Mika Rampa, kuva Kristiina Kurronen, juomasuositus Anri Lindström