Takaisin
Resepti

Silakka-smörrebröd

Silakka-smörrebröd

50 min
4 hlö
50 min
4 hlö

Silakka-smörrebrödit ovat kotimainen versio tanskalaisista kalaleivistä. Ne viimeistellään pikkelöidyillä kasviksilla ja mummonkurkkutsatsikilla. 

Juomasuositus

Saksalaisen puolikuivan rieslingin hapokkuus raikastaa runsaiden silakkapihvien makua. Pieni määrä jäännössokeria viinissä ei ole haitaksi, sillä se pyöristää leivän suolaisuutta ja tukee kauniisti omenan hedelmäisyyttä. 

Valmistusaineet
  • 4 viipaletta ruispaahtoleipää 

  • 1 rkl öljyä 

  • 1/4 rku tilliä koristeluun 

Silakkapihvit: 

  • 16 (300 g) silakkafileetä  

  • 30 g voita 

  • 1 rkl kapriksia 

  • 1/4 rku tilliä 

  • 1/2 tl suolaa 

  • 1/4 tl mustapippuria 

  • 1/2 dl korppujauhoja 

  • 1–2 rkl voita paistamiseen 

Pikkelöity punasipuli ja omena: 

  • 1 punasipuli 

  • 1 pieni omena 

  • 2 rkl punaviinietikkaa 

  • 2 rkl sokeria 

  • 2 rkl vettä 

Mummonkurkkutsatsiki: 

  • 1/2 kurkkua 

  • 1/4 tl suolaa 

  • 1 valkosipulinkynsi 

  • 1/4 rku tilliä 

  • 200 g turkkilaista jogurttia 

  • 1 tl väkiviinaetikkaa 

  • 1 tl sokeria 

Valmistusohjeet
  1. Valmista ensin pikkelöity punasipuli ja omena. Kuori ja suikaloi punasipuli. Poista omenasta kara ja viipaloi se. Mittaa punaviinietikka, sokeri ja vesi kattilaan. Kiehauta ja lisää sipuli sekä omena. Sekoita ja nosta kattila levyltä. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siirrä jääkaappiin. 

  2. Valmista mummonkurkkutsatsiki. Leikkaa kurkku ohuiksi viipaleiksi juustohöylällä tai veitsellä. Mausta suolalla ja anna tekeytyä 5 minuuttia. Purista kurkkuviipaleista ylimääräinen neste. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna tilli. Yhdistä kaikki ainekset kulhossa keskenään ja siirrä jääkaappiin maustumaan. 

  3. Valmista silakkapihvit. Hienonna kaprikset ja tilli veitsellä ja yhdistä ne pehmeän voin kanssa tasaiseksi tahnaksi. 

  4. Levitä silakkafileet työtasolle. Mausta fileet suolalla ja mustapippurilla. Levitä puolille fileistä tahnaa ja lisää päälle toinen samankokoinen filee. Pyörittele silakkapihvit korppujauhoissa. 

  5. Paista silakkapihvejä 10 minuuttia voissa pannulla. Käännä puolivälissä paistamista. 

  6. Paista leipäviipaleet pannulla öljyssä rapeiksi molemmin puolin. 

  7. Kokoa leivät. Levitä leipien pohjalle tsatsikia, lisää muutama silakkapihvi. Viimeistele pikkelöidyllä punasipulilla ja omenalla. Koristele tillillä.