Takaisin
Resepti

Tarte tatin

Kasvisruokavalio

Tarte tatin

Kasvisruokavalio
60 min
8 hlö
60 min
8 hlö

Tarte tatin on ranskalainen omenaunelma, joka vie kielen mennessään. Leivo ja kerää kehut! 

Juomasuositus

Tatinin sisarusten klassikkotortulle valitaan puolikuiva ranskalainen siideri Ranskan Normandiasta tai Bretagnesta. Näissä siidereissä maistuvat aidot omenat ja niissä on tyypillisesti pieni puraisu tanniinisuutta, mikä leikkaa upeasti tortun runsasta suutuntumaa.

Valmistusaineet

Pohja:

  • 100 g voita (pehmeää) 

  • 3 dl vehnäjauhoja 

  • ½ dl erikoishienoa sokeria 

  • noin 1 rkl kylmää vettä 

Täyte: 

  • 5–7 hapanta omenaa (esim. Granny Smith) 

  • 75 g voita 

  • 1½ dl sokeria 

  • (½ dl calvadosia) 

 

Valmistusohjeet
  1. Mittaa jauhota ja tomusokeri kulhoon. Lisää pehmeä voi ja nypi seos tasaiseksi muruksi. Lisää vesi ja muotoile taikinasta pallo. Jos taikina ei pysy kasassa, lisää tarvittaessa tilkka vettä. Pane taikina kulhoon ja nosta jääkaappiin odottamaan. 

  2. Kuori ja halkaise omenat. Jos omenat ovat isoja, leikkaa ne neljään osaan. Poista siemenkodat.  

  3. Mittaa voi ja sokeri uuninkestävälle paistinpannulle (ø 24–26 cm). Sekoittele, kunnes seos kiehuu. Lisää halutessasi calvados ja kiehauta. Lisää omenat ja paista niitä, kunnes ne karamellisoituvat ja voi-sokeriseos ruskistuu, noin 20 minuuttia. Kääntele omenoita muutamia kertoja. Varo polttamasta. 

  4. Nosta pannu sivuun taikinan kaulimisen ajaksi. Jos paistinpannusi ei kestä uunia, siirrä omenat tässä vaiheessa piirakka- tai kakkuvuokaan. Kauli taikinasta kahden leivinpaperin välissä vähän pannun pohjaa isompi levy. Poista päällimmäinen paperi ja käännä taikina omenoiden päälle. Irrota myös toinen leivinpaperi taikinasta. Painele reunat pannun ja omenoiden väliin.  

  5. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä pari minuuttia ennen kumoamista tarjoiluvadille. Tarjoa vaniljajäätelön, vaniljakastikkeen tai ranskankerman kanssa. 

Resepti Annika Elomaa.