Potato skins eli täytetyt perunankuoret on amerikkalaisten rakastama herkku, jossa uunissa rapeaksi paahtuneet perunankuoret täytetään juustolla ja pekonilla.
Katso resepti >
Odotathan hetken…
Syksyinen uuniperuna saa makua metsäsienistä ja ihanan vihreästä mustakaalista.
Metsäisen uuniperunan kanssa maistuu pehmeä, saksalaistyyppinen suodattamaton hefe-vehnäolut. Vehnäoluen raikas hedelmäisyys, hentoinen hapokkuus ja runsas suutuntuma korostaa kauniisti sienitäytteen yrttistä aromimaailmaa.
Piemonten alueen Barberasta valmistetut punaviinit ovat pehmeä ja vivahteikas vaihtoehto uuniperunalle. Astin ja Alban alueiden barberat ovat herkullisen kirsikkaisia, ja niille tyypillinen heleä yrttisyys sopii kauniisti syksyn sieniruoille. Tarjoile barbera hieman viilennettynä.
4–6 (n. 1 kg) isoa jauhoista perunaa
(esim. Rosamunda)
50 g voita
15 salvianlehteä
2 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
Täyte:
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
200 g metsäsieniä (esim. kantarelli, suppilovahvero, herkkutatti)
1/2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
100 g musta- tai lehtikaalia
Suolaa ja mustapippuria myllystä
200 g juustoraastetta (esim. emmental)
Tarjoiluun:
200 g ranskankermaa
Pese perunat ja kuivaa hyvin. Halkaise perunat pitkittäin ja tee niihin viillot ristikkäin leikkuupinnalle. Siirrä perunat uunipellille leivinpaperin päälle.
Hienonna salvia ja kuoritut valkosipulinkynnet. Sekoita salvia ja valkosipuli pehmeän voin joukkoon. Lisää suola. Hiero salviavoita perunoiden viiltoihin. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30–45 minuuttia riippuen perunoiden koosta. Kokeile kypsyys veitsellä.
Valmista täyte. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipuleita pannulla aurinkokuivattujen tomaattien öljyssä (1–2 rkl). Lisää viipaloidut sienet pannulle ja jatka kypsennystä muutama minuutti. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja lisää ne pannulle. Poista kaalista lehtiruoti ja hienonna kaali. Lisää pannulle ja jatka kypsennystä vielä hetki.
Ota perunat uunista ja lisää juustoraaste. Jatka paistamista vielä 15 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut ja saanut hieman väriä.
Lusikoi täytettä perunoiden päälle. Rouhi pinnalle suolaa ja mustapippuria.
Valitse uuniperunaksi jauhoinen lajike, kuten punakuorinen Rosamunda tai paksukuorinen Bellarosa. Ethän kääri uuniperunaa folioon, kuten ennen tehtiin, se vie maukkaasta kuoresta rapeuden!
Resepti Mika Rampa, kuva Kristiina Kurronen, juomasuositus Anri Lindström