Takaisin
Resepti

Vichyssoise, ranskalainen peruna-purjososekeitto

Gluteeniton
Kasvisruokavalio
Ranskalaiset nauttivat keiton yleensä kylmänä, mutta se maistuu mainiolta myös lämpimänä.

Vichyssoise, ranskalainen peruna-purjososekeitto

Gluteeniton
Kasvisruokavalio
50 min
4 hlö
50 min
4 hlö

Vichyssoise eli vaahdotettu peruna-purjososekeitto on ranskalaisen keittiön klassikko. Se tarjotaan yleensä kylmänä, mutta maistuu myös lämpimänä. Makunautinnon ylevöittää Blanc de Blancs -samppanja.

Juomasuositus

Tämä ranskalaisen keittotaiteen klassikko ansaitsee rinnalleen vain parasta. Panosta ja tarjoa ruokailijoille elämys kaataessasi lasiin Blanc de Blancs -samppanjaa. Sen elegantti paahteisuus ja kermainen suutuntuma kohottavat sekä keiton maun että tunnelman kattoon!

Ranskalaiset nauttivat keiton yleensä kylmänä, mutta se maistuu mainiolta myös lämpimänä.
Valmistusaineet
  • 400 g jauhoista perunaa

  • 250 g ison purjon valkoista osaa

  • 50 g voita

  • 1 tl timjamia

  • 8 dl vettä

  • 2 kasvisliemikuutiota

  • 2 dl kuohukermaa

  • 1–2 rkl sitruunan mehua

  • 1/8 tl valkopippuria

  • ripaus suolaa ja sokeria tarvittaessa

Pinnalle

  • 1 dl kevytmaitoa vaahdotettuna

  • 2 rkl ruohosipulia

Valmistusohjeet
  1. Kuori perunat ja paloittele ne.

  2. Leikkaa purjon vihreä osa pois. Halkaise purjo ja tarkista, onko siinä multaa. Huuhtele tarvittaessa. Pilko purjon valkoinen osa ja kuullota purjoa ja perunaa kattilassa hetki voissa.

  3. Lisää timjami, vesi ja kasvisliemikuutiot.

  4. Anna kiehua kunnes perunat ovat kypsiä, noin 20 minuuttia.

  5. Soseuta sauvasekoittimella, ja lisää kerma ja sitruunamehu. Mausta valkopippurilla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

  6. Kiehauta maito kattilassa ja vaahdota se vispilällä. Koristele keitto maitovaahdolla ja hienonnetulla ruohosipulilla.