
Pääsiäisen viinit perinteisiin ja moderneihin pääsiäisruokiin
Lammas on pääsiäispöydän perinteinen kruunu, mutta ruoissa voi irrotella myös uusilla ideoilla. Alkon tuoteviestintäpäällikkö Matti Syrjän juomavinkit pääsiäispöydän ruoille. Katso suosikkisi myymäläsaatavuus verkkokaupan tuotekortilta.
Pääsiäisen perinteisiin kuuluvat monilla rairuoho, narsissit, pajunkissat ja pääsiäismunat – sekä tietyt juhlapyhien ruoat.
Perinteisesti pääsiäispöydässä nautitaan lammasta eri tavoilla valmistettuna, ja klassikot pitävät pintansa juhlapöydän vetonauloina. Kestosuosikkien rinnalle nousee uusia maistuvia vaihtoehtoja tai modernisoituja versioita tutuista resepteistä, joiden juomasuosituksia pohdiskellessa mielikuvitus lentää klassikoiden lisäksi, uusien makuparien äärelle.
Pääsiäislampaan kanssa maistuu punaviini
Lammas on vakiinnuttanut asemansa pääsiäispöytiemme tähtenä, vaikka sen perinne ulottuu Suomessa laajassa mittakaavassa vasta muutaman vuosikymmenen taakse.
Koska pääsiäinen on keskeinen ruokajuhla, myös juomiin on luontevaa panostaa. Alkon tuoteviestintäpäällikkö, Matti Syrjä luottaa pääsiäisen pääsiäislampaan viineissä klassikoihin.
Runsaampien lammasruokien kuten lammaspaistin tai -viulun kanssa valitsisin täyteläisen ja tumman hedelmäisen punaviinin. Pohjois-Rhônen ryhdikkäät syrah´t ja hieman etelämpänä valmistettavat muhevat châteauneuf-du-papet ovat perinteisesti hyviä valintoja lampaalle. Australian shirazien mehevä mausteisuus on myös omiaan tuhdimpien lammasruokien lihaisuutta taittamaan.
Säiden suosiessa monet varmasti tänä pääsiäisenä suuntaavat jo kesämökeille ja grillit lämpenevät myös kotien terasseilla. Grillatuille lampaankyljyksille oiva makupari löytyy kreikkalaisista, tumman marjaisista ja kypsän tanniinisista, Xinomavro -rypäleestä valmistetuista punaviineistä. Oivan vaihtoehdon tarjoavat Piemonten kuuluisat barolot ja barbarescot joiden vivahteikkaat aromit sekä tanniinisuus ja hapokkuus sopivat erinomaisesti paahteisille kyljyksille.
Roseesamppanja imartelee lampaan makua
Jos ruoan maku on kevyt, herkempi viini voi olla paikallaan. "Kokeile pääsiäisen karitsankareen kanssa Provencen villivadelmaista roseeta tai paahteista roseesamppanjaa", Syrjä vinkkaa. Karitsatartar, jossa lihan maku on pääosassa, viihtyy mainiosti kuivan roseesamppanjan kyljessä.
Valkoviinin ystävä valitsee lasiin esimerkiksi aromikasta, ranskalaista Viognieria. Samasta rypäleestä valmistetaan luonteikkaita viinejä myös Etelä-Afrikassa ja Australiassa. Kevyemmistä punaviineistä lammasmaana tunnetun Uuden-Seelannin marjaisat Pinot Noirit säestävät herkän karitsanlihan aromeja tyylikäällä raikkaudellaan.
Tumma olut pääsiäislampaalle
Oluissa Syrjä suosii pääsiäislampaan parina runsaita makuja. Täyteläiset ja vivahteikkaat luostarioluet ja trappistit ovat erinomainen valinta, mutta hieman kevyemmän oluen ystävä voi poimia lampaan kaveriksi tumman lagerin. Myös lämmittävät bockit ja hapokkaat saisonit toimivat hienosti.
Pääsiäispöydän olutsuosikit ovat perinteisesti löytyneet ale-tyypin oluiden makean maltaisista klassikoista. Niiden kuivahedelmäinen aromikkuus ja pehmeä maltaisuus on varma valinta pitkään haudutetuille pataruoille.
Lue lisää pääsiäispöytään sopivista oluista.
Alkoholittomat vaihtoehdot pääsiäispöytään
Alkoholittomat vaihtoehdot toimivat erinomaisesti pääsiäisherkkujen kanssa. Viininystävä yhdistää pääsiäispöydän antimien kanssa vivahteikas & ryhdikäs tai pirteä & hedelmäinen makutyypin valkoviinin. Lampaan kaverina toimii mehevä & hilloinen makutyypin keskitäyteläinen alkoholiton punaviini. Vinkki: alkoholittomat viinit kannattaa viilentää hyvin ennen tarjoilua.
Alkoholittomien juomien valikoimasta löytyy myös muita trendikkäitä juomia pääsiäisherkuille. Kokeile ruokapöydässä esimerkiksi tyylikästä, teepohjaista Sparkling Tea -kuohujuomaa.
Makeat viinit täydentävät pääsiäisjälkiruokien makua
”Mikä kaveriksi mämmille, kysytään pääsiäisviikolla myymälöissämme. Klassisten makeiden viinien, kuten malagan, madeiran ja marsalan luumuiset ja viikunaiset aromit taittuvat hyvin mämmin maltaisuuden kanssa”, Syrjä vinkkaa.
Klassisten makeiden viinien rinnalle uutena yhdistelmänä voi mämmin aateloida täyteläisellä ja makealla kermaliköörillä perinteisen kerman sijasta. Kermaliköörien vaniljaiset, toffeiset, ja makean mausteiset aromit sopivat hyvin mämmin runsauden kirittäjäksi.
Venäläisestä pashasta on tullut Suomessakin pääsiäisen vakioherkku. Myös ortodoksiperinteeseen kuuluvan makean kulitsa-leivän suosio on nousussa.
Pasha on tuhti jälkiruoka, jonka makeassa viinikumppanissa saa Syrjän mukaan siksi olla raikastavaa hapokkuutta. Tokaji on monelle tuttu ja perinteinen valinta. Vin santo eli italialaisten ’pyhä viini’ sopii jo nimensä puolesta pääsiäiseen, ja myös Saksan ja Itävallan jälkiruokaviinit, etenkin beerenausleset ja trockenbeerenausleset, kannattaa pitää mielessä. Alkoholiton kuohuviini on myös oivallinen seuralainen hedelmäiselle pashalle.
Teksti Lasse Pakarinen, kuva Otavamedia

Tuoteviestintäpäällikkö Matti Syrjä on kokenut juoma-alan asiantuntija, jonka sydän sykkii hyvälle ruoalle ja juomalle. Vapaa-ajallaan hän rentoutuu mielellään taideharrastuksensa tai penkkiurheilun parissa. Satunnaisesti hänet voi bongata myös lenkkipoluilta.