
Kuohuviinidrinkki sopii kuplivaan juhlaan – katso helpot reseptit ja vinkit sekoittamiseen
Kuohuviinidrinkki on mainio juhlan alkumalja tai seurustelujuoma. Resepteillä saa leikitellä, ja rennossa tilaisuudessa kuohuviinicocktailin voi sekoittaa koko porukalle kannuun.
Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Santeri Saarinen toteaa, että kuohuviinicocktailit käyvät monenlaisiin tilanteisiin – isoista juhlista aina pienempiin kokoontumisiin.
”Kuohuviinidrinkit sopivat hyvin myös rentoihin tilanteisiin, joten ne ovat paikallaan ihan vaikka kaveriporukalla iltaa istuessa. Usein ne ovat matala-alkoholisia ja sopivat seurusteluun”, baarimestarinakin työskennellyt Saarinen avaa.
Maultaan kuohuviinidrinkit ovat yleensä keveitä, mikä sointuu niin iloiseen uudenvuoden vastaanottamiseen kuin kesän raikkaiden makujen seuraan. Niiden sekoittaminen on oma ohjelmanumeronsa.
”Kuohuviinidrinkeistä saa uusia makumaailmoja, ja niissä on tekemisen meininkiä. Itse tehty on nyt muodissa”, Saarinen sanoo.
Santeri Saarinen toimii Alkolla palvelu- ja tuotekouluttajana ja järjestää myymälä-henkilökunnalle viini- ja olutaiheisia koulutuksia.
Näin rakennat kuohuviinidrinkin – pohjaksi vaikka likööri
Kuohuviinidrinkit rakennetaan usein likööripohjalle, joka jatketaan kuohuviinillä.
”Jos kuohuviinidrinkkeihin haluaa erilaisia makuja, liköörien kirjo on valtava. Mikä tahansa marja- tai hedelmälikööri sopii. Kuohuviinidrinkin voi rakentaa vaikka juhlan teemavärin mukaan”, Saarinen vinkkaa.
Usein kuohuviinilasin pohjalle laitetaan vain tilkka likööriä, jonka päälle lasit täytetään kuohuviinillä. Etenkin mustaherukkalikööristä ja kuohuviinistä sekoitettava kir royal kuuluu klassikoihin.
Kuohuviinicocktailin voi koristella vaikka kotimaisilla pakastemarjoilla. Esimerkiksi tuoreena pakastettu vadelma sopii upeasti. Samoin lasin reunuksen voi tuunata pyyhkäisemällä sen limettisiivulla ja kastamalla maustettuun sokeriseokseen. Jouluisessa kuohuviiniglögissä sokeriin voi sekoittaa kanelia, uudenvuoden juhlintaan taas sopii sininen raesokeri.
Kuohuviinidrinkkiin mehuja, soseita tai spritzereitä
Erilaiset mehut ja soseet ovat hyvä vaihtoehto likööripohjalle.
Mehuissa Saarinen suosii tiivisteitä, sillä tavallinen mehu on drinkissä usein maultaan liian mieto. Hedelmäpyreeseen taas sopii moni hedelmä, reseptien klassikko on valkoisista persikoista valmistettava bellini.
Proseccon suosion myötä spritzer-reseptit ovat nyt muodissa. Niissä juomaan käytetään esimerkiksi katkeroita tai hugo-drinkin tapaan seljankukkamehua, joka kuuluu Saarisen suosikkiraaka-aineisiin. Kuohuviinin ohella näihin sekoituksiin tulee usein sooda- tai kivennäisvettä. Kokeile vaikka granaattiomenaspritzeriä.
Isoissa juhlissa kuohuviinidrinkit voi esivalmistella kaatamalla hyvin viilennetyt mehut, liköörit tai muut raaka-aineet valmiiksi laseihin. Kuohuviini kannattaa kuitenkin kaataa vasta juuri ennen vieraiden saapumista, jotta kuplat eivät ehdi kadota.
Millainen kuohuviini drinkkiin?
Drinkkiin käytettävän kuohuviinin kannattaa olla kuiva, sillä juomaan tulee yleensä makeutta reseptin muista aineisosista. Viinin on hyvä olla myös maultaan kevyt.
”Jos haluaa, että drinkin muut raaka-aineet korostuvat, kuohuviini saa olla kevyt ja hedelmäinen, eikä paahteisuutta saa olla liikaa”, Saarinen sanoo.
Hyviä vaihtoehtoja ovat kuohuviinien makutyypeissä pehmeä ja kepeä sekä pirteä ja hedelmäinen.
Cocktailissa kannattaa huomioida viinin laatu.
”Viinin ominaisuudet tulevat esiin myös drinkissä. Kuohuviinin laatu ja maku ovat koko ajan läsnä, sillä valtaosa juomasta on kuohuviiniä”, Saarinen arvioi.
Monessa klassikkoreseptissä suositellaan käytettäväksi samppanjaa. Saarisen mukaan se ei ole välttämätöntä, vaikka laadukas kuohuviini toki antaa juomaan ryhdikkyyttä sekä hienostuneen pienet kuplat. Esimerkiksi pirteä ja hedelmäinen cava toimii vaihtoehtona. Samoin spritzereissä suositun proseccon voi korvata muulla hedelmäisellä kuohuvalla.
Roseekuohuviini ja alkoholittomat toimivat myös kuohuviinicocktailissa
Kuohuviinidrinkkiin käytettävä viini voi olla kauniin vaaleanpunainen. Roseekuohuviini onkin paikallaan, kun juomaan halutaan väriä.
”Roseekuohuviiniä voi käyttää ihan samaan tapaan kuin valkoista. Siitä voi tehdä esimerkiksi roseespritzeriä tai ruusuvedellä tuunatun drinkin. Värissä kannattaa kuitenkin huomioida, että se sopii muiden ainesosien kanssa”, Saarinen suosittelee.
Drinkkireseptin kuohuviinin voi hyvin vaihtaa myös alkoholittomaan kuohuviiniin. Jos reseptissä ei ole viinin lisäksi muita alkoholipitoisia ainesosia, juhlien alkoholiton vaihtoehto syntyy näin erityisen helposti.
Kuohuviinipohjainen booli sopii rentoon juhlaan
Saarinen tunnustaa boolien olevan lähellä hänen sydäntään. Kuohuviini sopii mainiosti boolin ainesosaksi, ja juoman voi sekoittaa boolimaljan sijaan rennon trendikkäästi kannuun.
”Esimerkiksi hugo on helppo tuunata booliksi tai kannujuomaksi. Oikeastaan mikä tahansa kuohuviinicocktail toimii”, Saarinen vinkkaa.
Boolireseptejä kysytään Alkon myymälöissä usein. Saarisen mielestä ne ovat paikallaan etenkin rennommissa tilanteissa.
”Booli on helppo tapa tarjota isolle porukalle mukavaa juotavaa.”
Alkon boolilaskuri auttaa laskemaan boolin määrän ja alkoholipitoisuuden. Se helpottaa myös kulutuksen arviointia.
Teksti Lasse Pakarinen