Miten pitkään viini säilyy hanapakkauksessa?

Hanapakkaus on käytännöllinen viinin pakkausmuoto niin säilyvyytensä kuin helpon kuljettamisen ansiosta. Se on myös ympäristöystävällinen pakkausvaihtoehto.

Hanapakkauksesta on tullut 20 vuodessa suosittu viinin pakkausmuoto. Se on helppo kuljettaa esimerkiksi mökille tai veneelle, ja tyhjä pakkaus on kevyt kantaa kierrätykseen. Jääkaapissa pakkauksen käytännöllinen muoto jättää tilaa myös muille tarvikkeille.

Alkon valmennuspäällikkö Mikko Lehtiniemi sanoo, että hanapakkaus on paikallaan, kun porukkaa on paljon, mutta toisaalta myös silloin, kun viiniä nautitaan kerrallaan vain vähän.

”Jos on iso tapahtuma ja paljon osallistujia, hanapakkaukset ovat helppoja buffetissa. Toisaalta, jos nautit silloin tällöin lasillisen, hanapakkaus pitää viinin freesinä’’. Tapahtuman ja tarpeen mukaan hanapakkauksen koon voi valita 1,5 litran ja 3 litran väliltä. Kolmen litran hanapakkaus vastaa 4 tavallisen kokoista viinipulloa ja pakkauksessa on 24 lasillista (12 cl).

Lehtiniemi vinkkaa, että kun halutaan panostaa kattaukseen, viiniä voi valuttaa hanapakkauksesta karahviin. Se avaa samalla juoman makua. Karahvin voi korvata rennosti myös tyhjällä viinipullolla, josta on liotettu etiketti pois.

Avattu hanapakkaus säilyy jääkaapissa jopa kuukauden

Avattu hanapakkaus säilyy jääkaapissa jopa kuukauden

Hanapakkausten keskeinen etu liittyy siihen, että viiniä ei tarvitse nauttia kerralla. Juomaa voi valuttaa hanasta pieniä määriä pidemmän ajan kuluessa, ja käyttää välillä ruoanlaitossakin.

Viini säilyy avatussa hanapakkauksessa hyvänä viikkoja, jopa kuukauden, mikä on paljon pidempään kuin avatussa viinipullossa. Säilyvyyteen kuitenkin vaikuttaa, kuinka paljon viiniä pakkauksessa on, ja kuinka paljon ilmaa viinipussiin on päässyt hanan kautta pakkausta tyhjennettäessä.

Lehtiniemi sanoo, että avattu hanapakkaus kannattaa säilyttää viileässä, mieluiten jääkaapissa, jotta se säilyy paremmin. Tämä koskee myös punaviinejä.

”Tuhdimman punaviinin voi kaataa jääkaapista lasiin lämpiämään. Jos viini on raikkaampi, ei haittaa, vaikka se olisi viileä.”

Pitkään avattuna ollutta tai säilytettyä hanapakkausviiniä voi arvioida aistinvaraisesti haistamalla ja maistamalla. Jos viini vaikuttaa normaalilta, sitä voi nauttia huoletta.

Avaamattoman hanapakkauksen säilyvyys

Hanapakkauksia ei ole tarkoitettu viinin kypsyttämiseen, mutta viini säilyy kuitenkin avaamattomassa pakkauksessa varsin pitkään. Hanapakkauksiin on usein merkitty pakkauspäivä tai viimeinen käyttöpäivä, mutta pakollinen merkintä ei ole. Hanapakkausten materiaalit ja pakkausteknologia ovat kehittyneet, joten tuote säilyy hyvänä pakkauspäivämäärästä laskettuna vähintään vuoden verran, usein pidempäänkin. Punaviinit säilyvät valkoviinejä paremmin. Jos hanapakkausta on säilytetty pitkään ja juoman kunto mietityttää, kannattaa sitä arvioida aistinvaraisesti.

Monipuoliset tyylit, monenlaiselle ruoalle

Alkon valikoimassa on yli 300 hanapakkausta, joissa on tarjolla monien eri tyylien ja hintaryhmien viinejä. Valinnanvaraa riittää.

Monet hanapakkaukset sopivat noutopöytään, grillaukseen tai kesätunnelmaan. Toisaalta, jos kaipaa tuhtia makumaailmaa, mukana on myös voimakkaita punaviinejä. Vastaavaa on myös valkoviineissä, jos hakee runsasta aromia. Nykyään valikoimassa on kivasti myös roseeviinejä, joita voi myös tilata verkkokaupan kautta”, Lehtiniemi vinkkaa. Viinien tyylivalikoima on laaja, sillä vain kuohuviiniä hanapakkaukseen ei voi laittaa.

Kun hanapakkaukset – ja muutkin viinit – yhdistetään ruokaan, apuun voi ottaa Alkon verkkokaupan ja hyllyjen ruokasymbolit. Ne antavat osviittaa viinin sopivuudesta eri ruokalajeille.

Kesällä esimerkiksi grilliruoan symboli on ajankohtainen, tai jos pöydässä on lohta, juomaa voi hakea rasvaisen kalan symbolin avulla. Lehtiniemi kuitenkin huomauttaa, että symbolit eivät ole tärkeysjärjestyksessä, ja niitä on tuotteilla vain neljä, joten ruokasymboleita ei kannata tulkita liian tiukkana ohjenuorana.

Hanapakkaus on ympäristöystävällinen

Kun lasketaan viinin hiilijalanjälkeä, pakkaus on jopa yllättävän tärkeässä roolissa. Hanapakkauksessa hiilijalanjälki on pienin, vain 70 g CO2e/l, kun perinteisessä lasipullossa se on peräti 675 g CO2e/l. Hanapakkaus on viinin määrään nähden kevyt, se vie vähän tilaa kuljetettaessa ja materiaali on helppo kierrättää. Pakkauksen valmistus ei myöskään vaadi yhtä paljon energiaa kuin lasin valmistaminen. Lue lisää juomapakkausten ilmastovaikutuksista.

Hanapakkauksen kartonki kierrätetään normaalin kartonginkeräyksen mukana. Alumiinista ja muovista valmistetut sisäpussit sekä muoviosat voi hävittää sekajätteen mukana. Jos pussi ei sisällä alumiinia, sen ja muut muoviosat voi laittaa myös muovinkeräykseen tai energiajätteeseen.

Pienemmät viinipussit ja kartonkitölkit käyvät vaikka piknikille

Viinipussi sopii vaikka piknikille

Hanapakkausten joukossa on kartonkilaatikkoon pakattujen viinien ohella myös pienempiä viinipusseja. Myös niissä on hana, jonka takana viini säilyy avaamisen jälkeen hyvänä tavallista pidempään.

Viinejä on pakattu myös kartonkitölkkeihin, jotka ovat pussien tapaan kätevä kantaa esimerkiksi piknikille ja takaisin. Kummankaan kohdalla ei ole myöskään varaa luontoon jäävistä lasinsiruista.

Pienempi pakkauskoko on järkevä, kun viiniä ei nautita suurta määrää – kartonkitölkeissä on myös parin lasin pieniä pakkauksia. Isoissa hanapakkauksissa viiniä saattaa nauttia huomaamatta enemmän kuin oli tarkoitus.

Avattu kartonkitölkki kannattaa säilyttää jääkaapissa pystyasennossa, sillä säilytyksen aikana korkin kiinnityssaumat saattavat heiketä. Jos kartonkitölkkiä säilytetään vaakatasossa, voi pakkaus alkaa vuotamaan korkin vierestä.

Teksti Lasse Pakarinen