Alkohol ökar risken för att insjukna i sju former av cancer

Det kommer kanske som en överraskning för många att alkohol ökar risken för cancer. Därför är det viktigt att tala om sambandet mellan alkohol och cancer. Du kan minska risken genom att minska din alkoholkonsumtion.

Världshälsoorganisationen WHO:s byrå för cancerforskning (IARC) har klassificerat alkohol som ett karcinogent ämne, och det finns starka vetenskapliga bevis för att alkohol är cancerframkallande. Ju mer alkohol du dricker, desto större är risken att insjukna i cancer. Även måttlig alkoholkonsumtion ökar risken – det finns ingen säker gräns för alkoholkonsumtion.

Enligt cancerorganisationerna uppskattas alkohol orsaka cirka 2 100 cancerfall och över 500 cancerdödsfall i Finland varje år. Alkohol är en av de viktigaste livsstilsrelaterade cancerriskerna. Ur cancerperspektiv spelar det ingen roll om du dricker vin, öl, cider eller sprit, det är mängden som räknas.

Alkohol kan orsaka 7 olika typer av cancer.

Så hur ökar alkohol risken för cancer?

Alkohol kan samverka med andra riskfaktorer, såsom rökning och ohälsosam kost, och på så sätt ytterligare öka risken för att insjukna i cancer.

Alkohol har dessutom flera biologiska verkningsmekanismer som kan bidra till att cancer utvecklas. De biologiska effekterna ökar cancerrisken på följande sätt:

  1. Acetaldehyd: När kroppen bearbetar alkohol omvandlas den till acetaldehyd, som är en giftig kemikalie och ett känt cancerframkallande ämne. Acetaldehyd kan skada DNA och förhindra att det repareras. Det kan leda till att cancer utvecklas.
  2. Hormonella förändringar: Alkoholkonsumtion kan öka nivåerna av östrogen och andra hormoner i kroppen. Att dessa nivåer ökar kan öka risken för bröstcancer.
  3. Cellskador: Alkohol kan ge direkta skador på cellerna i munhålan, svalget och matstrupen. Cellskador kan leda till att cancerceller bildas.
  4. Försämrat näringsupptag: Alkohol kan försämra kroppens förmåga att tillgodogöra sig viktiga näringsämnen, såsom vitamin A, C och E, karotenoider och folsyra, som alla skyddar mot cancer.

Ju mindre alkohol du dricker, desto mindre är cancerrisken

Det är bra att veta att det inte finns någon säker alkoholkonsumtion när det gäller cancer. Cancerrisken ökar redan från det första glaset.

Att minska alkoholkonsumtionen är en tydligt hälsofrämjande handling, och även små förändringar i dryckesvanorna kan ha betydande inverkan på hälsan på lång sikt. Om du tar hand om dig själv nu, kan du tacka dig själv senare.

Källor:

Cancerorganisationerna - 7 fakta om alkohol och cancer

WHO - No level of alcohol consumption is safe for our health

WHO - 5 facts about alcohol and cancer 

WHO - Raising awareness of the link between alcohol and cancer

Läs mer om riskgränser för alkohol

Läs mer