Alkohol och sömn – när kroppen förbränner alkohol vilar du inte

En sängfösare innan läggdags kan vara avslappnande och göra det lättare att somna. Alkohol stör och förstör dock sömnens återhämtande effekt och kan i värsta fall orsaka sömnlöshet. Delta i webbinariet Alkohol och sömn den 14 mars 2023 för att höra experttips om kvalitetssömn.

Alkohol är inget sömnmedel

Alkoholens avslappnande effekt efter en eller högst två s.k. restaurangportioner kan eventuellt hjälpa en att somna. Forskning* har dock visat att redan små doser alkohol minskar den återhämtande sömnen. Alkohol stör och förstör sömnens återhämtande effekt och kan i värsta fall orsaka sömnlöshet. Till exempel en person som väger 80 kg förlorar efter fem alkoholportioner i genomsnitt 45 minuter av den återhämtande nattsömnen under de tre första timmarna.

Alkohol försämrar sömnkvaliteten

Alkohol minskar mängden djup sömn och REM-sömn, som är viktiga för återhämtning. Alkohol ökar antalet nattliga uppvaknanden, även om man inte nödvändigtvis kommer ihåg dem på morgonen. Morgonen efter alkoholkonsumtion känner man sig på grund av de nattliga uppvaknandena och dålig sömnkvalitet ur form och ineffektiv. Arbetet eller studierna framskrider inte och man känner sig deprimerad och irriterad.

Förutom sämre prestationsförmåga, minne och inlärningsförmåga så leder en längre tids sömnbrist och stress också till att man blir mottaglig för många sjukdomar. Om man minskar eller avstår från alkohol återspeglas detta snabbt i sömnkvaliteten. Redan den första natten utan alkoholens effekter ökar mängden återhämtande sömn och på morgonen känner man sig piggare.

Ta hand om återhämtningen

Vid återhämtning återställs kropp och sinne efter ansträngning. Studier har visat att alkohol är en dålig återställare.

Förmågan att återhämta sig från dagens påfrestningar är avgörande för en persons ork och välbefinnande. Vid återhämtning blir man kry och återställd till kropp och sinne efter ansträngning. Påfrestningar är också nödvändiga, för utan den tillhörande stressreaktionen skulle vi inte få saker gjorda eller fungera effektivt. 

Många saker i det moderna livet ökar den dagliga belastningen och försämrar samtidigt återhämtningen. Konstant digital tillgänglighet och att leva i ett ständigt nyhetsflöde kan orsaka känslor av otillräcklighet och ångest. I expertarbete inkräktar arbetsfrågor lätt på fritiden och till följd av distansarbete kan det vara svårt att koppla av från jobbet.

Den mänskliga organismen kan inte hålla jämna steg med förändringstakten. Därför är det viktigt att se till att man har tillräckligt med tid för psykisk och fysisk återhämtning.

Tillräcklig vila och sömn är livsviktiga för återhämtningen. Också under arbetsdagen är det bra att ta tid för återhämtande mikropauser. Förmågan att återhämta sig är särskilt viktig om man har många bekymmer och bördor i livet.

 

*https://www.firstbeat.com/fi/uutiset/suomalaistutkimus-yksikin-alkoholiannos-heikentaa-unta/