Lax med fikon är en enkel, men överraskande och gomsmekande förrätt.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Kallrökta laxrullar med färskost är den absoluta favoriten bland juldelikatesser för Emma som jobbar på Alko Helsingfors Östra centrum. En klassisk förrätt som också passar utmärkt som plockmat. Förhöj smakupplevelsen med ett passande vin.
Klassisk dryck till kallrökt lax är riesling. Riesling från Rheingau har riklig fruktighet och syrlighet som fräschar upp munsbitarna med färskost. Den som vill ha bubblor serverar crémant från Frankrike av smaktypen nyanserat & strukturerat till rullarna.
300 g kallrökt regnbågsforell i skivor
1 msk senap
200 g färskost med örter eller vitlök
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
1/3 tsk salt
1 liten rödlök
Lägg en bit plastfolie på en skärbräda. Placera laxskivorna tätt bredvid varandra på plastfolien till en rektangulär platta.
Bred först ut senap och sedan färskost på laxplattan.
Skala och skär löken i små tärningar. Strö löken jämnt över plattan.
Rulla plattan från långsidan med hjälp av plastfolien.
Lägg rullen i frysen i minst 1,5 timme. Om du fryser den längre, ta ut den i god tid och låt halvtina i kylskåp.
Skär rullen i portionsbitar med en vass kniv. Dekorera med citronklyftor och dill.
Tips: Rullar fyllda med färskost kan också göras av gravlaxskivor. Det är enkelt att grava lax, bara du kommer ihåg att göra det 1–2 dygn före servering.
Receptet är en del av artikeln 10 x julens bravurer, där några ur Alkos personal berättar om sina personliga favoriter på julbordet. Artikeln publicerades i Alkos kundtidning Etiketten 4/2023.
Receptet på kallrökta laxrullar med färskost fick vi av Emma som jobbar på Alko Helsingfors Östra centrum Easton. Hon delade också med sig av ett serveringstips: “Av den här mängden lax brukar jag göra två mindre eller en större rulle, beroende på hur stora rundlar jag vill servera.”
Recept av Emma på Alko Helsingfors Östra centrum Easton, foto Kristiina Kurronen, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström