Strömming

Strömming kan tillredas på många olika sätt. Traditionella strömmingsrätter trivs framför allt ihop med ljust och friskt öl. Fisk inlagd i ättiksmarinad är svår att matcha med vin.

Dryckesförslag
Strömming

Kall strömming som serveras i kryddlag kombineras bäst med ljust, friskt och ganska lätt öl, som lager eller pilsner.

Om du ändå vill servera vin, ta ett friskt och fruktigt vitt vin med en fruktigt fräschhet som står sig tillsammans med smakerna i kryddlagen. Bäst fungerar kombinationen om vinet har en aning restsocker, så en halvtorr Riesling är ett förträffligt val.

Gravad strömming och strömming-potatislåda matchas också de bäst av ljust öl.

Till rökt strömming, böckling, kan du också pröva mörk lager som är en grad fylligare.

Den traditionella drycken till stekt strömming och strömmingsflundror är likaså lager eller pilsner. Även friskt och fruktigt vitt vin går bra och friskar upp helheten. Ta exempelvis Soave, frisk och fruktig Pinot Grigio eller Muscadet.

Till strömmningsceviche, det vill säga strömming marinerad i limesaft, kan du bjuda på vitt vin av Sauvignon Blanc-druvor till exempel från Chile. Det matchar maten med sin fräscha smak av citrus och aromatiska färska fruktighet.

Buffé