Kebab

Turkiets nationalrätt heter döner kebab och namnet betyder snurrande grillat kött. Tunna skivor skärs av köttet och det äts ofta med pitabröd. Den bästa kebaben görs på fårkött.

Iskender kebab betyder att skivorna läggs på ris eller i ett pitabröd och dessutom tillsätts grönsaker och yoghurtsås.

Adana kebab är kryddig får- eller nötfärs som bakas runt ett spett och grillas.

Shish kebab är ett spett där bitar av fårkött ofta får sällskap av paprika.

Dryckesförslag
Kebab

Öl är den naturligaste drycken till kebab. Ta exempelvis pilsner eller lager som friskt par till den kryddiga maten.

Vin som passar till kebab är främst mustigt och syltigt rödvin med lämplig mogen fruktighet till rätten. Välj förslagsvis Shiraz från Australien eller Malbec från Argentina av den smaktypen. Även turkiskt rödvin passar givetvis till stilen.

Andra lamm rätter