Abborre

Abborre är en smakrik vit fisk. Den passar speciellt bra att stekas i filéer. Smaken är fin och mild, men exempelvis smör och såser kan ge rätten fyllighet. En frisk och relativt lätt dryck passar till abborre.

Dryckesförslag
Abborre

Till abborrfiléer är det bäst med friskt och fruktigt vitt vin som är lika lätt som maten. Också aningen fylligare, nyanserade och strukturerade vita viner matchar fint om fisken serveras med en fet sås eller något annat matigt tillbehör.

Ta till exempel en Sauvignon Blanc från Chile, Nya Zeeland eller Frankrike. Vin av den druvan har färsk örtighet som går bra ihop med många abborrätter. Likaså passar en nyanserad och strukturerad Chardonnay bra i bilden.

Rökt abborre kan också serveras med torr Riesling exempelvis från Australien. Dess typiska mineraliga aromer och syra fungerar utmärkt ihop med den rökta smaken.

Bra öl till abborre är ljusa, friska och lätta, det vill säga i synnerhet lager, pilsner och veteöl.

Fisk, mager och medelfet