Gädda

Gädda är en vit fisk med mild smak som förekommer allmänt i vattnen i Europa, Amerika och Asien. Gäddrätter har ofta en relativt mild smak, så också drycken får vara lätt och frisk.

Dryckesförslag
Gädda

Till kokt, stekt eller ugnsstekt gädda passar det bra med friska och fruktiga vitviner vars lätta och fräscha smak matchar matens. Ta en Chardonnay, Pinot Grigio eller Riesling av den smaktypen.

Av ölsorter kan ljus, fräsch och relativt lätt lager och pilsner med fördel serveras till gädda.

Lämplig dryck till halstrad eller rökt gädda är också fylligare vitt vin, som aromatisk Pinot Gris.

Gäddbullar, queneller, är en uppskattad delikatess i Frankrike, i synnerhet i Lyontrakten. Till dem kan du på klassiskt vis välja ett friskt och fruktigt eller nyanserat och strukturerat vitt vin från Bourgogne.

Pepparrotsgädda och gädda à la Homburg med ost har kraftigare smak än andra gäddrätter. Till dem kan du också testa ett relativt lätt, bärigt och frisk rödvin, exempelvis Pinot Noir eller ett från Tyskland.

Fisk, mager och medelfet