
Torsk
Torskfiskarna är stora med vitt kött som smakar relativt neutralt. De tillagas dock ofta till mat på recept med andra ingredienser som ger ordentligt med smak. Också drycken får därför vara fyllig.
Torskbestånden har tyvärr minskat, men man försöker rädda dem genom att begränsa fisket.
Foto 123RF
Receptet har avgörande betydelse för val av vin till torskrätter. Det kan passa exempelvis med ett nyanserat och strukturerat vitt vin med lämpliga aromer och rik syra som matchar många rätter på torsk. Också generöst och rostat vitvin kan platsa med mycket matiga rätter. Välj Chardonnay, Riesling eller spanskt eller portugisiskt vittvin av de smaktyperna.
Om maten innehåller tomat, paprika eller oliver, kan smaken på Medelhavsvis passa ihop också med torrt rosévin.
Om torsken steks, kan det också fungera att servera den med lättare bärigt och friskt rödvin. Ta exempelvis Beaujolais eller bärig och frisk Chianti. Vinet smakar bäst lätt avkylt.
Öl som passar till torsk är ljus, frisk och ganska lätt lager, pilsner och veteöl.
Brandade de morue är en fiskstuvning som tillagas i Languedoc och Provence av saltad torsk, mjölk och olivolja. Till den passar det bra med fruktigt och relativt lätt vitt vin i glaset. Ta exempelvis Chardonnay från Languedoc-Roussillon eller Muscadet från Loire.
Lutfisk är en traditionell maträtt som tillagas av torkad torsk. Det är svårt att hitta ett passande vin till den. Därför är det säkrast att ta lageröl, som anpassar sig till nästan vilken rätt som helst. Om du ändå vill ha vitt vin till lutfisken, prova exempelvis en Viognier som har blommiga aromer. I Sverige och Norge serverar man rödvin till lutfisk, exempelvis lätt Beaujolais eller till och med rödvin från Bordeaux, och då är medelfylliga det säkraste valet.
Fish and chips är en klassisk engelsk maträtt med panerad och friterad fisk och pommes frites. Till den passar det med engelsk ale för att matcha matens ursprung.