Burgundisk gryta

Burgundisk gryta (boeuf bourgoignon) är en av de traditionella rätterna i Bourgogne. Den görs i regel på nötstek samt syltlök, champinjoner och bacon. Grytans vätska består av rödvin och köttbuljong.

Dryckesförslag
Burgundisk gryta

Traditionell burgundisk gryta är inte alltför mastig mat. Därför går det bra att som dryck servera relativt lätt bärigt och friskt rödvin, med syra som lättar upp helheten. Framför allt viner från Bourgogne av Pinot Noir-druvan är ett klassiskt val. Du kan också välja en Pinot Noir från Chile eller Nya Zeeland.

Om du vill kan du också till grytan som puttrat länge i rödvin välja ett vin av smaktypen nyanserat och utvecklat. Ta gärna ett franskt rödvin, men fungerande alternativ kommer också från Spanien och Italien.

Öl som passar till grytan är rätt så fylligt och aromatiskt, exempelvis mörk lager, ale eller stout och porter.

 

Andra kötträtter