
Carpaccio
Carpaccio görs genom att av halvfrusen nöt- eller kalvfilé skära florstunna skivor som vanligen serveras med rucola och hyvlad parmesan. Till det kalla och råa köttet passar det bra med en friskt syrlig och ganska lätt dryck.
Carpaccio utvecklades av köksmästare Giuseppe Cipriani på restaurangen Harry’s Bar i Venedig. Sitt namn fick rätten efter renässanskonstnären Vittore Carpaccio som använde köttröda färger i sina målningar.
Bra vin till carpaccio är relativt lätt bärigt och friskt rödvin eller nyanserat och strukturerat vitvin med syrliga aromer.
I italiensk stil kan du också välja ett medelfylligt rödvin från Veneto eller en Chianti. Det viktigaste är att rödvinet inte är alltför fylligt. Friskt vitt vin som passar till carpaccio är Soave, Gavi, Arneis eller Pinot Grigio.
Torrt mousserande vin fungerar också fint. Välj champagne eller italienskt torrt mousserande vin.
Torrt rosévin fungerar likaså som fräscht par till carpaccio.
Öl som matchar carpaccio är friskt, ljus och ganska lätt, exempelvis lager eller pilsner.
Samma drycker passar också till rätten carne crudo som är landskapet Piemontes version av biff tartar.
Också nordisk gravad oxfilé trivs med dessa drycker.