
Pizza och calzone
Den anspråkslösa platta brödkakan som bagarna i Neapel i tiderna utvecklade blev sedermera till pizza med riklig fyllning. Du kan hedra pizzans ursprung genom att välja ett italienskt vin, men inget hindrar att du istället tar vin eller öl från vilket håll i världen som helst.
Liksom med många andra rätter, är det bäst att till pizza välja en dryck som har samma grad av fyllighet som maten.
Till klassisk italiensk pizza passar det fint med italienskt lätt eller medelfylligt rödvin. Det kan komma exempelvis från Sicilien, Apulien eller Toscana.
Av öl är lager det traditionella valet till pizza.
Dagens mastiga pizzor matchas väl också av fylligt rödvin. Ta exempelvis ett mustigt och syltigt rödvin, som gärna kan komma från Australien eller USA. Också ölet kan vara aromatiskt, exempelvis strukturerad och smaklig india pale ale.
Till margherita, tomat-ostpizza, passar ett friskt och fruktigt vitt vin från exempelvis Italien. Ett lätt och fräscht vin matchar den ganska lätta smaken hos den traditionella baspizzan väl.
Frutti di mare - skaldjurspizza - serveras gärna med italienskt nyanserat och strukturerat vitt vin, som har lämpliga aromer att matcha havets gåvor.
Skink- och korvpizzor trivs ihop med rödvin, följ den italienska stilen och ta exempelvis en Chianti.
Calzone är en version där fyllningen finns inne i pizzan som vikts ihop till en halvmåne. Samma drycker som till vanliga pizzor passar också till den.