Tillbaka
Recept

Pikant anjovis- och kaprispasta

Laktosfri

Pikant anjovis- och kaprispasta

Laktosfri
30 min
4 personer
30 min
4 personer

Anjovis- och kaprispasta bjuder på pikant och angenäm sälta. Den lätta pastan avnjuts i små portioner med ”fattigmansparmesan”, det vill säga snabbrostade brödsmulor. Pastan bör vara av hög kvalitet och kokvattnet tillräckligt salt. För att erhålla lämpligt tuggmotstånd (al dente) gäller det att vara noggrann med koktiden. Italienarna följer följande pastaregel: 100:10:1 = 100 g pasta, 10 g salt (2 tsk) och 1 l vatten.

Dryckesförslag

Vitt vin med stor fruktighet balanserar upp sältan hos anjovisen och kaprisen i den rustikt enkla pastarätten. I området Apulien i södra Italien produceras stora vita viner med mogen fruktighet som rimmar med okomplicerade pastarätter.

Ingredienser

4 portioner

  • 5 anjovisfiléer

  • 2 msk liten kapris

  • 1 dl finfördelad färsk bladpersilja

  • 1 skalet (rivet) och saften från en citron (ekologisk)

  • 3 msk olivolja

  • en nypa salt

  • 200 g bandpasta, exempelvis bandspaghetti

Till serveringen:

  • 3 skivor halvtorrt ljust bröd

Tillredning
  1. Mosa anjovisfiléerna till en homogen massa med en gaffel. Krossa kaprisarna och finfördela persiljan. Skölj citronen, riv skalet och pressa ur saften. Rör ner anjovismoset, kaprisen, persiljan, citronskalet, citronsaften och olivoljan i en serveringsskål. Smaka av med salt.

  2. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen i rejält saltat vatten. Låt pastan rinna av i ett durkslag och slå den sedan i anjovisblandningen.

  3. Riv ner brödet i en torr stekpanna och rosta smulorna tills de får färg. Slå de rostade brödsmulorna på anjovispastan.

Recept Suvi Rüster, foto Sami Repo, dryckesförslag Anri Lindström, Alko