Tillbaka
Recept

Aroniagelé

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
Vegan

Aroniagelé

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
Vegan
60+ min
10 personer
60+ min
10 personer

Bärvärldens hälsobomb, aroniabär, ger underbar gelé som sätter sprätt på bland annat pannkaka, toast, tårta och kaka. Smaksätt gärna aroniagelén med en nypa kanel.

Ingredienser

Cirka 5 dl gelé:

  • 2 l aroniabär

  • 1,5 dl vatten

  • 1 förp. (330 g) sylt-marmeladsocker

  • saften från en (ekologisk) citron

  • 0,5 tsk kanel

Tillredning
  1. Skölj bären och koka dem 30 minuter i vatten. Sila ner saften i en kastrull och slå i resten av ingredienserna. Koka blandningen 10 minuter och slå gelén i rena glasburkar.

TIPS! Gör ett gelétest efter kokningen: Slå en matsked gelé på en kall tallrik och gör en fåra mitt i blandningen. Om fåran består är gelén färdig. Fortsätt kokningen en stund om fåran sluter sig och upprepa därefter testet.

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen