Den alltid lika eleganta kronärtskockan låter sig också formas till en len pesto. Basilika och citron ger peston en delikat touche.
Se recept >
Ett ögonblick…
Sväng ihop baguetter själv och servera med kronärtskockspesto på kvällssitsen eller på lillajulsfesten.
Kronärtskockspesto kryddad med basilika och citron och självgjorda baguetter trivs bäst tillsammans med pigga och fruktiga vita viner. Om du gillar ljus fruktighet ska du välja en pinot grigio från Italien. Men om du tilltalas mer av en fyllig struktur är det självklara valet en pinot gris från Alsace. En aromrik IPA med balanserad humlebeska är ölvännens val.
2–3 baguetter:
2 ½ dl vatten
25 g färsk jäst
3 msk olivolja
2 tsk salt
5 dl vetemjöl
Lös upp jäst i ljummet vatten och tillsätt olja och salt.
Rör i mjölet och knåda degen elastisk. Täck med duk och låt den jäsa till dubbel storlek i ca 40 minuter.
Dela degen i två eller tre delar och baka ut till baguetter på ett mjölat bord.
Dra sneda snitt i baguetterna med en vass kniv. Täck baguetterna med en duk och låt jäsa till det dubbla.
Värm ugnen till 220 grader. Duscha eller pensla kallt vattnet på baguetternas yta.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills baguetten är färdig.
Låt bröden svalna på galler. Skär baguetten i ca 1 cm tjocka skivor och servera med till exempel kronärtskockspesto.
Tips: Om du vill ha en riktigt knaprig yta på brödet ska du duscha ytan på nytt med vatten efter fem minuter i ugnen.
Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen