Sött och gott. Läckra snabbmunkar är en skojig förstamajdessert. Jäs degen med bakpulver, byt ut sylten mot bär, trä upp munkarna på spett och njut!
Se receptet >
Ett ögonblick…
När du har lust att äta både sött och salt lönar det sig att baka muffins. Av en och samma smet kan du baka två olika smaker. Bärmuffins smakar sommar och skrämmer inte vågen heller. Lätt är gott. Prova också gärna på läckra jordärtskocksmuffins.
Prova på inhemskt alkoholfritt mousserande bärvin, även cider rimmar utmärkt med bärmuffins.
2 1/2 dl mjölk
1 dl olja
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1/2 portion av grundsmeten
1 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl blåbär
1 dl hallon
200 g färskost med hallonsmak
1 dl vispgrädde (fett 20 %)
1/2 tsk vaniljsocker
Börja med smeten. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Slå i rumstempererad mjölk, olja och ägg. Rör ihop lätt, det får bli kvar vetemjölsklumpar i smeten. Dela smeten i två delar.
Bärmuffins: Ta hälften av grundsmeten. Lyft i vetemjölet och sockret. Dela ut hälften av smeten i formarna, strö de isiga bären över smeten och täck till sist med resten av smeten.
Grädda mitt i ugnen i 10–15 minuter. Låt svalna.
När ytan har svalnat, vispa vispgrädden till skum och blanda med sockret och färskoste. Spritsa skummet på bakverken. Garnera med bär och servera genast.
Tips! Låt svalna utomhus – det går på en halv timme.
Baka gärna jordärtskocksmuffins av resten av smeten eller baka en dubbel sats bärmuffins.
Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen