Tillbaka
Recept

Bärmuffins

Vegetarisk
Laktosfri

Bärmuffins

Vegetarisk
Laktosfri
30 min
10 personer
30 min
10 personer

När du har lust att äta både sött och salt lönar det sig att baka muffins. Av en och samma smet kan du baka två olika smaker. Bärmuffins smakar sommar och skrämmer inte vågen heller. Lätt är gott. Prova också gärna på läckra jordärtskocksmuffins.

Dryckesförslag

Prova på inhemskt alkoholfritt mousserande bärvin, även cider rimmar utmärkt med bärmuffins.

Ingredienser
Grundrecept för smet:
  • 2 1/2 dl mjölk

  • 1 dl olja

  • 2 ägg

  • 3 dl vetemjöl

  • 2 1/2 tsk bakpulver


Bärmuffins:
  • 1/2 portion av grundsmeten

  • 1 dl vetemjöl

  • 1 dl socker

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 1 dl blåbär

  • 1 dl hallon


Garnering:
  • 200 g färskost med hallonsmak 

  • 1 dl vispgrädde (fett 20 %)

  • 1/2 tsk vaniljsocker

Tillredning
  1. Börja med smeten. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Slå i rumstempererad mjölk, olja och ägg. Rör ihop lätt, det får bli kvar vetemjölsklumpar i smeten. Dela smeten i två delar.

  2. Bärmuffins: Ta hälften av grundsmeten. Lyft i vetemjölet och sockret. Dela ut hälften av smeten i formarna, strö de isiga bären över smeten och täck till sist med resten av smeten. 

  3. Grädda mitt i ugnen i 10–15 minuter. Låt svalna.

  4. När ytan har svalnat, vispa vispgrädden till skum och blanda med sockret och färskoste. Spritsa skummet på bakverken. Garnera med bär och servera genast. 

Tips! Låt svalna utomhus – det går på en halv timme.

Baka gärna jordärtskocksmuffins av resten av smeten eller baka en dubbel sats bärmuffins.

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen