Tillred en fräsch sorbet av isade bananer, klementiner och kokos – du behöver inga mjölkprodukter eller ägg. Vill du ha julsmak i desserten så kan du krydda den med en nypa kardemumma.
Se recept >
Ett ögonblick…
Det här är julens favoritdessert om du frågar Hanna som jobbar på Alko Träskända. Hon delade med sig av receptet på denna fräscha parfait. Den kan göras i förväg och förvaras i frysen. En verkligt läcker avslutning på julmiddagen!
Bärparfaiten matchas fint av lätt spritsigt, sött dessertvin eller skumpa. Moscato d’Asti från italienska Asti är ett läckert blommigt och sött mousserande vin, som serveras väl avkylt till parfaiten.
400 g inhemska frysta bär (jordgubbar, hallon, blåbär, vinbär)
3 äggulor
1 dl socker (om bären är sura, öka mängden socker något)
2 1/2 dl vispgrädde
200 g mjölk- eller vaniljkvarg
1 tsk vaniljsocker
(bärlikör)
Dekoration:
1 dl vispad vispgrädde
färska eller djupfrysta bär
Purea de halvtinade bären antingen med en stavmixer eller genom en sil.
Vispa äggulorna och sockret till skum. Vispa också grädden. Tillsätt kvarg och vaniljsocker i den vispade grädden.
Rör omsorgsfullt ner bärpurén i äggskummet. Vänd till sist ner gräddskummet i smeten. Om du vill kan du smaksätta parfaiten med en skvätt bärlikör.
Häll smeten i en kak- eller parfaitform (1,5 l) som du sköljt med kallt vatten eller fördela den i portionsformar. Täck med plastfolie och frys i minst 5 timmar eller över natten.
Ta parfaiten ur frysen ungefär en halvtimme före servering. Doppa formen snabbt i hett vatten och stjälp upp parfaiten på ett serveringsfat. Dekorera med vispad grädde och bär.
Tips: Smaksätt parfaiten med ett skvätt bärlikör. en liten mängd alkohol förbättrar parfaitens struktur.
Receptet är en del av artikeln 10 x julens bravurer, där några ur Alkos personal berättar om sina personliga favoriter på julbordet. Artikeln publicerades i Alkos kundtidning Etiketten 4/2023.
Receptet på bärparfait med kvarg fick vi av Hanna som jobbar på Alko Träskända. Hon delade också med sig av ett dekorationstips: “Parfaiten kan också dekoreras med maränger och serveras med tjinuskisås.”
Recept av Hanna på Alko Järvenpää, foto Kristiina Kurronen, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström