Vägen till en godare laxsoppa går via stekpannan. De stekta laxbitarna läggs i soppan först i slutet.
Se recept >
Ett ögonblick…
Grön ärtsoppa som förädlas med öl och får ett krispigt täcke av bacon, rågbrödsmulor och färsk mejram. Den här soppan är tidskrävande, men smaken är verkligen mödan värd.
2,5 l vatten
33 cl öl (lager)
2 morötter
1 palsternacka
1 lök
1 msk rapsolja
2 tsk salt
2 msk helkornssenap
½ kruka färsk mejram
½ tsk svartpeppar
Baconströssel:
170 g bacon
1 lök
2 skivor rågbröd
½ kruka färsk mejram
Skölj ärtorna i kallt vatten. Mät upp vattnet i en kastrull och lägg i de sköljda ärtorna. Blötlägg över natten.
Sätt kastrullen på spisen och koka upp ett kort tag. Avlägsna det skum som bildas på ytan. Koka på låg värme i 1,5 timme med lock på.
Skala morötter, palsternacka och lök. Tärna grönsakerna i små bitar. Fräs grönsakerna i olja i en panna tills de är mjuka och fått lite färg. Lägg i grönsakerna och ölen i kastrullen. Smaksätt med salt. Låt koka ytterligare 30 minuter. Smaksätt soppan med senap och hackad mejram.
Gör baconströssel. Hacka baconet. Skala och finhacka löken. Tärna även rågbrödet.
Lägg baconet i en kall panna och sätt på värmen. Stek tills baconet är krispigt. Tillsätt lök och rågbröd och stek tills det blir krispigt. Smaksätt med färsk mejram. Strö baconströssel över ärtsoppan strax innan servering.