Tillbaka
Recept

BBQ-kyckling

BBQ-kyckling

60+ min
4 personer
60+ min
4 personer

Lagom eldig BBQ-sås lämpar sig utmärkt för marinering av kyckling-, lamm- och griskött. Låt köttet marineras tillräckligt länge. Marinaden ger köttet smak och gör det mört.

Dryckesförslag

Kallt friskt öl accentuerar BBQ-stämningen. Servera gärna amerikansk IPA-öl i klassisk stil. Ölets aromhumle bjuder på toner av citrus och tropisk frukt. Den stora humlebeskan rimmar utmärkt med smaken hos de salta och söta BBQ-aromerna.

Ingredienser
  • 500 g lårfilé av kyckling

Marinad

  • 1 liten gul lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 liten chilifrukt

  • 1 msk riven ingefära

  • 4 msk olja

  • 1 dl tomatpuré

  • 2 dl vitt vin

  • 1 dl farinsocker

  • 0,5 tsk malen spiskummin

  • 1 dl soja

  • 0,5 dl worcestershiresås

Tillredning
  1. Skala och hacka löken och vitlöken. Klyv och kärna ur chilifrukten. Avlägsna hinnorna och finfördela frukten. Skala och riv ingefäran.

  2. Värm oljan i en kastrull. Tillsätt löken, vitlöken och tomatpurén. Bryn blandningen cirka fem minuter på svag värme tills löken är mjuk. Tillsätt chilin, den rivna ingefäran, vitvinet, farinsockret och spiskumminen. Koka blandningen fem minuter på svag värme.

  3. Lyft bort kastrullen från spisen. Tillsätt sojan och worcestershiresåsen. Mosa blandningen med en stavmixer. Smaka av med soja och socker. Lägg köttet i marinaden och låt det marineras minst 12 timmar, helst ett dygn.

  4. Ställ köttet i rumstemperatur en halv timme före grillningen. Torka av marinaden. Grilla lårfilén på medelhög värme cirka 8 minuter. Vänd köttet under grillningen. Pensla ytan lätt med marinad i början av grillningen.

Recept Suvi Rüster, foto Elvi Rista, dryckesförslag Anri Lindström/Alko