Klassikern Beef Wellington och öl är ett jämspelt par.
Ingredienser
ca 900 g filé av biffboskap eller älg
salt, nymalen svartpeppar
2 ganska stora schalottenlökar
250 g svamp, t.ex. champinjoner eller trattkantareller
1 knippa timjan
1/2 dl vitvin
1 pkt (500 g) rågpotatis- eller smördeg
Till pensling
ägg
Till stekning
smör-oljeblandning
Tag ut köttet i rumstemperatur väl i förväg. Värm upp ugnen till 200 grader. Krydda köttet med salt och peppar och bryn dess yta i smör och olja i en stekpanna.
Skala och finhacka löken. Tärna svampen. Stek dem tillsammans med timjamknippan i smör och olja i en stekpanna. Häll vitvinet i stekpannan och koka under omrörning tills vinet har sugits in i blandningen. Avlägsna timjanknippan.
Kavla ut degen till en platta. Skeda ut svampen mitt på plattan. Lägg filén på svampen. Vira degen runt filén så tätt som möjligt. Vänd fogen neråt. Pensla med lätt söndervispat ägg.
Stick in en stektermometer där filén är tjockast. Stek i ugnen på mellersta falsen tills mätaren visar på 59 grader, varvid köttet är medium. Om du vill ha köttet genomstekt fortsätter du tills mätaren visar på 64 grader. Låt filén dra sig 10 minuter invirad i aluminiumfolie.
Skär i tämligen tjocka skivor och servera med ugnsbakade rotsaker.