Tillbaka
Recept

Blåbärspaj

Vegetarisk

Blåbärspaj

Vegetarisk
40 min
10 personer
40 min
10 personer

Ingen sommar utan blåbärspaj! Pajen får en spännande twist av kardemumma. Smakar härlig med vaniljglass.

Dryckesförslag

Till den mest traditionella sommardelikatessen av alla passar det bäst med en kopp bryggkaffe eller ett glas kall mjölk. Den italienska hallonsmakande drycken Brachetto d’Aqui ger kombinationen aromer av drottningsylt.

Ingredienser

Deg

  • 150 g smör (eller margarin)
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk kardemumma

Ovanpå

  • 1 l (500 g) blåbär
  • 1 ½dl syltsocker
  • (2 msk potatismjöl)
Tilredning
  1. Smält smöret och låt det svalna en stund.

  2. Blanda ihop mjöl, socker, bakpulver och kardemumma. Tillsätt smör och rör om.

  3. Bred ut degen på botten och kanter i en rund pajform med diameter ca 27 cm.  Blanda blåbären med syltsocker och fyll formen med bären. Om du använder frysta blåbär tillsätt 2 msk potatismjöl.

  4. Grädda i ugnen i 200 grader i 30 minuter tills pajens kanter är gyllenbruna.

  5. Servera som sådan eller med vaniljglass.