Tillbaka
Recept

Blinismet

Glutenfri
Vegetarisk

Blinismet

Glutenfri
Vegetarisk
60+ min
8 personer
60+ min
8 personer

Blinier lämpar sig som både kvällsmat och hel måltid beroende på vad man serverar till. ”Fyllningen” kan vara söt eller salt och lätt eller mustig.

Dryckesförslag

Till blinier kan man med fördel servera en syrlig dryck som bryter rättens feta aromer. Robust champagne och annat mousserande vin av hög kvalitet är ett utmärkt och festligt val. Syrliga halvtorra, aningen söta rieslingviner från Alsace lämpar sig också väl till blinitillbehörens och lökens kraftiga smakvärld. Ölvänner kan välja en pils eller lager.

Ingredienser

7-8 blinier

  • 3 dl tjock yoghurt (exempelvis turkisk yoghurt eller sojayoghurt)

  • 15 g jäst

  • 1 tsk socker eller honung

  • 1 tsk salt

  • 2 dl bovetemjöl

  • 1 dl mjölk (alternativt havre- eller sojamjölk) 

  • 1 äggula

  • 1 äggvita


Till stekningen:

  • smör

  • olja

Tillredning
  1. Värm yoghurten (ljummen) och rör ner jästen, sockret, saltet och bovetemjölet. Låt surdegen jäsa över natten eller minst två timmar i svalt utrymme. 

  2. Värm och slå i mjölken.

  3. Separera äggulan och äggvitan. Rör ner äggulan i smeten. Hårdvispa äggvitan och rör ner den i smeten strax före stekningen.

  4. Värm blinipannan (stekpannan). Lägg i en klick smör och slå på olja. Slå i smeten med en slev och stek blinierna på vardera sidan tills de är gyllenbruna.