Tillbaka
Recept

Bouillabaisse

Glutenfri

Bouillabaisse

Glutenfri
50 min
4 personer
50 min
4 personer

Den klassiska franska fisk- och skaldjurssoppan är kungen av fiskgrytor och kan enkelt anpassas för vardag eller fest. Servera med rouille – en majonnässås smaksatt med saffran, vitlök och chili.

Dryckesförslag

Rosévin från Provence är ett måste till bouillabaisse. Dess subtila röda bäraromer och mineralitet passar perfekt till skaldjuren i denna sydfranska klassiker. Vill du ha ett bubbligare alternativ lönar det sig att prova en rosé-crémant. 

Ingredienser
  • 400 g filéad vit fisk (abborre, gös, sik) 

  • 200 g råa jätteräkor 

  • 500 g blåmusslor 

  • 1 gul lök 

  • 2 vitlöksklyftor 

  • 1 (200 g) liten fänkål 

  • 1 (200 g) liten purjolök 

  • 4–5 (400 g) potatisar 

  • 2 (200 g) tomater 

  • 1 msk olivolja 

  • 2 msk tomatpuré 

  • ½ pkt (à 2,5 g) saffran 

  • 3 lagerblad 

  • 1 ekologisk apelsin 

  • 2 dl vitt vin 

  • 1 l fiskbuljong 

  • 1 tsk salt 

  • ½ kruka bladpersilja 

Rouille: 

  • 1 ägg 

  • 2 tsk dijonsenap 

  • ½ pkt (à 2,5 g) saffran 

  • 1 tsk chilipulver 

  • 1 tsk vitvinsvinäger 

  • ½ tsk salt 

  • 2 dl rapsolja 

Till servering: 

  • 1 baguette eller surdegsbröd 

Tillredning
  1. Skala och hacka löken. Dela fänkålen, ta bort den hårda rotstocken och skär i skivor. Dela purjolöken, skölj och skiva den. Skala potatisen och skär i bitar. Dela tomaterna i klyftor. Skala apelsinen tunt med en potatisskalare. 

  2. Hetta upp olivoljan i en stor kastrull. Fräs lök, fänkål och purjolök i cirka 5 minuter. Tillsätt tomatpuré och saffran, och låt fräsa ytterligare en stund. 

  3. Häll i vinet och låt koka en stund. Tillsätt buljongen, apelsinskal, lagerblad och potatis. Låt småkoka i cirka 10 minuter. Lägg sedan i tomaterna och låt sjuda ytterligare 5 minuter. 

  4. Ta bort eventuella ben från fiskfiléerna genom att skära längs båda sidor av benraden. Skär fisken i rejäla bitar. 

  5. Skölj musslorna noga under rinnande vatten och kassera trasiga eller öppna musslor som inte stänger sig vid en lätt knackning. 

  6. Lägg fisken, räkorna och musslorna i kastrullen. Täck med lock och låt sjuda i 5–7 minuter. 

  7. Knäck ett rumstempererat ägg i en hög, smal skål. Tillsätt senap, saffran, chilipulver, vinäger och salt. Placera en stavmixer i botten av skålen och häll i rumsvarm olja. Starta mixern och lyft den långsamt uppåt tills såsen tjocknar. 

  8. Toppa bouillabaissen med färsk persilja och servera den med nybakat bröd och rouille.