Vägen till en godare laxsoppa går via stekpannan. De stekta laxbitarna läggs i soppan först i slutet.
Se recept >
Ett ögonblick…
Den klassiska franska fisk- och skaldjurssoppan är kungen av fiskgrytor och kan enkelt anpassas för vardag eller fest. Servera med rouille – en majonnässås smaksatt med saffran, vitlök och chili.
Rosévin från Provence är ett måste till bouillabaisse. Dess subtila röda bäraromer och mineralitet passar perfekt till skaldjuren i denna sydfranska klassiker. Vill du ha ett bubbligare alternativ lönar det sig att prova en rosé-crémant.
400 g filéad vit fisk (abborre, gös, sik)
200 g råa jätteräkor
500 g blåmusslor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 (200 g) liten fänkål
1 (200 g) liten purjolök
4–5 (400 g) potatisar
2 (200 g) tomater
1 msk olivolja
2 msk tomatpuré
½ pkt (à 2,5 g) saffran
3 lagerblad
1 ekologisk apelsin
2 dl vitt vin
1 l fiskbuljong
1 tsk salt
½ kruka bladpersilja
Rouille:
1 ägg
2 tsk dijonsenap
½ pkt (à 2,5 g) saffran
1 tsk chilipulver
1 tsk vitvinsvinäger
½ tsk salt
2 dl rapsolja
Till servering:
1 baguette eller surdegsbröd
Skala och hacka löken. Dela fänkålen, ta bort den hårda rotstocken och skär i skivor. Dela purjolöken, skölj och skiva den. Skala potatisen och skär i bitar. Dela tomaterna i klyftor. Skala apelsinen tunt med en potatisskalare.
Hetta upp olivoljan i en stor kastrull. Fräs lök, fänkål och purjolök i cirka 5 minuter. Tillsätt tomatpuré och saffran, och låt fräsa ytterligare en stund.
Häll i vinet och låt koka en stund. Tillsätt buljongen, apelsinskal, lagerblad och potatis. Låt småkoka i cirka 10 minuter. Lägg sedan i tomaterna och låt sjuda ytterligare 5 minuter.
Ta bort eventuella ben från fiskfiléerna genom att skära längs båda sidor av benraden. Skär fisken i rejäla bitar.
Skölj musslorna noga under rinnande vatten och kassera trasiga eller öppna musslor som inte stänger sig vid en lätt knackning.
Lägg fisken, räkorna och musslorna i kastrullen. Täck med lock och låt sjuda i 5–7 minuter.
Knäck ett rumstempererat ägg i en hög, smal skål. Tillsätt senap, saffran, chilipulver, vinäger och salt. Placera en stavmixer i botten av skålen och häll i rumsvarm olja. Starta mixern och lyft den långsamt uppåt tills såsen tjocknar.
Toppa bouillabaissen med färsk persilja och servera den med nybakat bröd och rouille.