Smakar laxen alltid lika? Varför inte ta exempel av koreanerna och tillreda ugnslax med soja och ingefära?
Se recept >
Ett ögonblick…
Brasiliansk fiskgryta med smak av kokosmjölk, paprika och tomat.
Ett bra vin till den kokosmjölksbaserade fiskgrytan är chilensk frisk & fruktig chardonnay som har gott om noter av tropisk frukt. Fräsch ljus lager fungerar också fint.
400 g skalade råa jätteräkor
(djupfrysta)
400 g gösfiléer
1 tsk salt
2 limefrukter
1 lök
4 vitlöksklyftor
2 milda chilifrukter
500 g tomater
2 röda paprikor
1 msk ryps- eller olivolja
1 tsk hela spiskumminfrön
2 msk tomatpuré
1 burk (400 g) kokosmjölk
1/2 tsk salt
1 kruka koriander
Tina jätteräkorna enligt anvisningarna på förpackningen. Skär gösen i rejäla bitar. Lägg räkorna och fisken i en skål. Salta. Riv limefruktens skal över fisken och räkorna och pressa sedan limesaften över. Blanda och ställ i kylskåpet för att samla smak.
Skala och finhacka lökarna. Dela chilin, kärna ur och finhacka den. Om du vill kan du också använda chilins frön i rätten. Skär tomaterna i klyftor. Dela paprikorna och kärna ur dem. Skär paprikorna i stora bitar.
Hetta upp olja i en kastrull eller gryta. Tillsätt lök och chili. Stek en stund. Tillsätt spiskummin och tomatpuré. Tillsätt tomater och paprika. Låt grönsakerna fräsa i 5 minuter.
Tillsätt kokosmjölk. Koka upp. Tillsätt räkorna och gösen i grytan. Låt småkoka under lock i cirka 5 minuter. Smaka av och tillsätt salt vid behov. Dekorera fiskgrytan med färsk koriander och servera med kokt ris.