Tillbaka
Recept

Brasiliansk fiskgryta

Glutenfri
Laktosfri

Brasiliansk fiskgryta

Glutenfri
Laktosfri
40 min
4 personer
40 min
4 personer

Brasiliansk fiskgryta med smak av kokosmjölk, paprika och tomat.

Dryckesförslag

Ett bra vin till den kokosmjölksbaserade fiskgrytan är chilensk frisk & fruktig chardonnay som har gott om noter av tropisk frukt. Fräsch ljus lager fungerar också fint.

Ingredienser
  • 400 g skalade råa jätteräkor 

  • (djupfrysta)

  • 400 g gösfiléer

  • 1 tsk salt

  • 2 limefrukter

  • 1 lök

  • 4 vitlöksklyftor

  • 2 milda chilifrukter

  • 500 g tomater

  • 2 röda paprikor

  • 1 msk ryps- eller olivolja

  • 1 tsk hela spiskumminfrön

  • 2 msk tomatpuré

  • 1 burk (400 g) kokosmjölk

  • 1/2 tsk salt

  • 1 kruka koriander

Tillredning
  1. Tina jätteräkorna enligt anvisningarna på förpackningen. Skär gösen i rejäla bitar. Lägg räkorna och fisken i en skål. Salta. Riv limefruktens skal över fisken och räkorna och pressa sedan limesaften över. Blanda och ställ i kylskåpet för att samla smak.

  2. Skala och finhacka lökarna. Dela chilin, kärna ur och finhacka den. Om du vill kan du också använda chilins frön i rätten. Skär tomaterna i klyftor. Dela paprikorna och kärna ur dem. Skär paprikorna i stora bitar.

  3. Hetta upp olja i en kastrull eller gryta. Tillsätt lök och chili. Stek en stund. Tillsätt spiskummin och tomatpuré. Tillsätt tomater och paprika. Låt grönsakerna fräsa i 5 minuter.

  4. Tillsätt kokosmjölk. Koka upp. Tillsätt räkorna och gösen i grytan. Låt småkoka under lock i cirka 5 minuter. Smaka av och tillsätt salt vid behov. Dekorera fiskgrytan med färsk koriander och servera med kokt ris.