Tillbaka
Recept

Briefikon – läckerhet av brieost

Glutenfri
Vegetarisk

Briefikon – läckerhet av brieost

Glutenfri
Vegetarisk
20 min
2 personer
20 min
2 personer

Briefikon lagar du enkelt av brieost, valnötter och ugnsrostade fikon. Rinnande mjuk brieost är ljuvlig som den är, men den blir ännu härligare i gott sällskap.

Dryckesförslag

Med franska vita mögelostar i brie- och camembert-stil är det klassiska drinkparet en kvalitetscider gjord på äkta äppeljuice. Exempelvis Normandie och Bretagne i sydvästra Frankrike är båda kända för sina läckra cider.

Ingredienser
  • 4 fikon
  • 200 g brieost
  • 1 dl valnötter
  • 4 tsk balsamicosås
Tillredning
  1. Skär fikonen i kors i fyra delar, men lämna kvar fästet. Lägg fikonen i en långpanna med bakplåtspapper. Ringla över balsamicosås på fikonen. Tillsätt en bit brieost i mitten av varje fikon.
  2. Finhacka valnötterna med en kniv och lägg dem i långpannan.
  3. Grädda fikonen i ugn på 225 grader i cirka fem minuter eller tills osten har smält. Strö rostade finhackade valnötter över fikonen.

Tips: Du kan också steka fikonen i en gjutjärnspanna.


Recept Mika Rampa, foto Johanna Myllymäki