Skaffa en rejäl bit älgfilé i naturens eller affärens skafferi. Servera det läckra köttet med en elegant rödvinssås.
Se recept >
Ett ögonblick…
Brun grundsås lagar du enkelt av några få ingredienser. En skvätt sherry ger såsen en riktigt god och flerdimensionell smak, men du kan också välja att skippa den helt. Om du använder sherry, vänta med att tillsätta den tills såsen nästan är klar. Därmed tar du bäst vara på sherryns egenskaper som smakförhöjare.
½ dl vetemjöl
50 g smör som små tärningar
5 dl het köttbuljong
ca 2 msk sherry (helst halvtorr eller halvsöt)
salt och krossad svartpeppar
Bryn mjölet i torr panna (mellanhög värme) under omrörning tills det blir gyllenbrunt och doftar nötter.
Tillsätt smöret och rör om tills blandningen är homogen. Slå i den heta buljongen i omgångar under omrörning och koka därefter upp blandningen.
Tillsätt sherry och peppar. Smaka av med salt och peppar.
Recept Matti Roukka, text Lasse Pakarinen, foto Johanna Myllymäki