Tillbaka
Recept

Bruschetta

Vegetarisk

Bruschetta

Vegetarisk
30 min
4 personer
30 min
4 personer

Av tomater kan du enkelt och snabbt fixa goda tilltugg till eventuella överraskningsgäster. Bruschetta har en mild smak av vitlök, som tillsammans med körsbärstomater, rödlök och basilika bildar en underbart god helhet. Mums!

Dryckesförslag
Ett friskt och fruktigt vin passar utmärkt som sällskap till färsk tomat. Färsk tomat är syrlig, så även drycken borde vara tillräckligt syrlig. Till maträtter med färsk tomat, som just bruschetta, passar fräscht syrliga och fruktiga varianter av vitvin, rosévin eller mousserande vin.
Ingredienser
  • 300 g baguette
  • 1–2 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 250 g körsbärstomater
  • 1 rödlök
  • 1/2 kruka basilika
  • 2 tsk balsamico
  • flingsalt
  • malen svartpeppar
Tillredning
  1. Skiva baguetten diagonalt i ca 8 skivor. Bred ut skivorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla olivolja på bröden och grädda i 225 grader i 5–10 minuter eller tills bröden har fått lite färg. Gnugga försiktigt vitlöksklyftan på brödens yta.
  2. Skiva körsbärstomaterna, finhacka rödlöken och basilika­bladen, tillsätt balsamicon.
  3. Skeda fyllningen på bröden och mal lite salt och svartpeppar på ytan. Garnera med basilikablad om du så önskar.


Tips: Du kan även steka skivor av baguette knapriga i olivolja i pannan.

Recept Mika Rampa, foto Johanna Myllymäki, dryckesförslag Anri Lindström och Taina Vilkuna, Alko