I det här receptet har den lätt wokade bladkålen fått en salladsmässig framtoning med parmesan, pistaschnötter och tranbär. Salladen bär smaker från Medelhavet.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Brysselkålen är en alltför ringaktad ingrediens! Knaperstekt brysselkål förädlad med bacon, ströbröd och fröer är en sann bufféläckerhet.
Brysselkålen med citronsmak bjuder på lätt bitterhet, fyllig baconsmak, sirapssötma och syrlighet. Smakvärlden rimmar utmärkt med en frisk nyanserad och strukturerad torr eller halvtorr riesling från Tyskland eller Nya världen. Ölvänner kan välja en lätt lager eller en fruktig och smakrik ale.
400 g brysselkål, broccolini eller fiorina (stamblomkål)
8 skivor bacon
3 msk olivolja
1 msk lönnsirap
1 msk citronsaft
1 tsk rivet citronskal
flingsalt
svartpeppar mald i pepparkvarn
Till serveringen:
1 skiva lantbröd
3 msk fröblandning
Börja med brödet och fröerna. Skär bort brödets kanter. Riv brödet i små bitar och stek bitarna i en belagd panna tills de är frasiga. Ställ undan bitarna. Rosta fröerna tills de får vacker färg. Ställ undan dem.
Koka brysselkålen cirka 5 minuter i mycket vatten. Slå bort vattnet och låt brysselkålen svalna några minuter. Klyv kålen.
Tärna baconen. Stek tärningarna tills de är frasiga i en belagd panna. Ställ undan dem.
Värm olja i en panna. Tillsätt brysselkålen och stek den cirka 5 minuter under omrörning tills den får färg. Tillsätt därefter lönnsirapen under omrörning.
Rör ner baconen, citronsaften och citronskalet bland kålen. Smaka av med salt och peppar. Toppa med brödbitar och fröer.
Recept Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen, dryckesförslag Taina Vilkuna / Alko