Varför inte laga en vegansk version av en texmex-burgare som omväxling? Våra följare i sociala medier gillade idén, när vi bad dem utse sina favoriter bland våra recept på vegetariska hamburgare.
Se recept >
Ett ögonblick…
Bland tre vegetariska burgare utsåg läsarna i våra sociala medier denna burgare med rödbetor och blåmögelost till sin favorit. Inte så konstigt, för höstens färska rödbetor älskar sältan i blåmögelost. Använd gärna hamburgerbröd med potatis som du kan köpa färdiga i butiken.
Rosévin är inte alls bara en sommardryck, utan matchar utmärkt med höstens grönsaksskörd. Välj ett lite robustare och mörkare rosévin till rödbetsburgaren, till exempel av sorten Cabernet Sauvignon.
4 färdiga hamburgerbröd*
2 (500 g) stora rödbetor
1 msk olivolja
1 msk honung
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
100 g grönkål
1 msk olivolja
1 msk citronsaft
1/4 tsk salt
150 g blåmögelost
Dressing
1 dl majonnäs
1 dl färska eller frysta hallon
*Använd till exempel hamburgerbröd med potatis som du kan köpa färdiga i butiken.
Skala rödbetorna och skär dem i cirka 1 cm tjocka skivor. Lägg rödbetorna i en ugnsform, ringla över olja och honung samt strö över salt och svartpeppar. Rosta rödbetorna i ugnen, cirka 25 minuter i 225 grader.
Ta bort den hårda stjälken i mitten av grönkålen. Finhacka bladen och stek dem i olivolja i en stekpanna i några minuter tills en del av bladen har blivit lite knapriga. Tillsätt citronsaft och salt.
Tillred dressingen genom att mixa hallon och majonnäs i en skål.
Skiva blåmögelosten.
Rosta bröden i en torr stekpanna. Lägg hallonmajonnäs och stekt grönkål på bottenbröden. Tillsätt rostade rödbetsskivor och toppa med skivad blåmögelost.
Pensla även dressing på brödets lock och lägg det på burgaren.
Recept Mika Rampa, foto Satu Nyström, dryckesförslag Anri Lindström och Taina Vilkuna, Alko