Tillbaka
Recept

Burgundisk gryta

Burgundisk gryta

60+ min
6 personer
60+ min
6 personer

Den burgundiska grytan är en riktig klassiker med bitar av nötkött som får bräsera i vin i låg ugns­temperatur i timmar.

Dryckesförslag

En självklar dryck med den burgundiska grytan är från smakparet bärigt & friskt ett franskt pinot noir från området Bourgogne. Vinet är som bäst när det serveras vid 16–18 grader ur ett stort vinglas, då dess känsliga aromer kommer till sin rätt.

Alkoholfritt: Servera ett välkylt alkoholfritt rödvin med den klassiska grytan.

Ingredienser
  • 1 000 g nöt inner- eller ytterstek

  • 1 msk smör

  • 2 tsk salt

  • 10 svartpepparkorn

  • ½ dl tomatpuré

  • 170 g bacon

  • 2 (200 g) morötter

  • 6 (200 g) små schalottenlökar

  • 200 g bruna champinjoner

  • 3 dl köttbuljong (eller 3 dl vatten och ½ köttbuljongtärning)

  • 5 dl rödvin (gärna från området Bourgogne)

  • 3 kvistar färsk timjan

  • 1 rosmarinkvist

  • 2 lagerblad

Tillredning
  1. Ta fram köttet i rumstemperatur i cirka en timme innan tillagning. Torka köttet torrt med hushållspapper och skär det i rejält stora bitar (cirka 3 x 3 cm).

  2. Smält smöret i en stekpanna och stek köttet­ i några omgångar tills det är brunt. Stjälp det brynta köttet i en gryta. Lägg även salt, svartpepparkorn och tomatpuré på köttet. Lägg baconet i pannan och stek det vackert brunt. Flytta över baconet i grytan.

  3. Skala morötter och lökar. Skär morötterna i bitar och stora lökar i klyftor. Skär större svampar itu eller i fyra delar. Lägg grönsaker och svampar i pannan och bryn dem en stund. Lägg dem sedan i grytan.

  4. Mät upp köttbuljongen i pannan. Koka upp och häll i grytan. Tillsätt även rödvin och resten av kryddorna i grytan.

  5. Täck den burgundiska grytan med lock och ställ den att stå i ugnen i 150 grader i cirka 3 timmar.

 

TIPS! Du kan reda ur grytan efter att du tagit den ur ugnen. Blanda 2 msk potatismjöl i ett halvt deciliter vatten. Häll blandningen i den heta grytan medan du rör om hela tiden. 

Recept Mika Rampa, foto Johanna Myllymäki, dryckesförslag Anri Lindström/Alko