-
Ta fram köttet i rumstemperatur i cirka en timme innan tillagning. Torka köttet torrt med hushållspapper och skär det i rejält stora bitar (cirka 3 x 3 cm).
-
Smält smöret i en stekpanna och stek köttet i några omgångar tills det är brunt. Stjälp det brynta köttet i en gryta. Lägg även salt, svartpepparkorn och tomatpuré på köttet. Lägg baconet i pannan och stek det vackert brunt. Flytta över baconet i grytan.
-
Skala morötter och lökar. Skär morötterna i bitar och stora lökar i klyftor. Skär större svampar itu eller i fyra delar. Lägg grönsaker och svampar i pannan och bryn dem en stund. Lägg dem sedan i grytan.
-
Mät upp köttbuljongen i pannan. Koka upp och häll i grytan. Tillsätt även rödvin och resten av kryddorna i grytan.
-
Täck den burgundiska grytan med lock och ställ den att stå i ugnen i 150 grader i cirka 3 timmar.
TIPS! Du kan reda ur grytan efter att du tagit den ur ugnen. Blanda 2 msk potatismjöl i ett halvt deciliter vatten. Häll blandningen i den heta grytan medan du rör om hela tiden.
Recept Mika Rampa, foto Johanna Myllymäki, dryckesförslag Anri Lindström/Alko