En söt och god efterrätt är krispiga churros som är mjuka inuti. Allra bäst smakar churros när de är färska och varma. Läckra dulce de leche -churros får det att vattnas i munnen.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Receptets frasiga och lättlagade cannoli steks i ugn och formas med hjälp av en vinflaska (någon egentlig cannoliform behövs inte). Fyllningen utgörs av aprikos marinerad i marsalavin och krämig ricotta.
Det sicilianska starkvinet marsala finns i alla söthetsgrader – från torrt till sött. Vinet bjuder på mild syrlighet och toner av torkad frukt. Till söta cannoli rekommenderas väl avkyld söt marsala.
12 stycken
100 g rumstempererat smör
1,5 dl socker
1 ägg
2 dl vetemjöl
3 msk kakaodryckspulver
Fyllning:
100 g mjuka torkade aprikoser
0,5 dl marsalavin
1 dl vispgrädde
100 g ricottaost
3 msk socker
1 tsk vaniljsocker
Garnering:
Finfördela aprikoserna, lägg dem i marsalavin och låt dem dra medan du lagar cannolirullarna.
Rör ihop smöret och sockret till ett ljus skum. Rör ner ägget. Blanda mjölet och kakaopulvret och rör ner det i blandningen. Arbeta ut en homogen deg och låt den vila 30 minuter i kylskåp.
Skär degen i 12 bitar. Gör rondeller (diameter cirka 7 cm) av fyra bitar på bakplåtspapper. Grädda degen cirka 6 minuter mitt i ugnen (+ 200 °C). Rulla de nygräddade bakverken kring en ren metallstång (diameter 2,5 cm) eller en flaskhals och låt dem stelna.
Upprepa proceduren med resten av degen.
Tillred fyllningen. Vispa grädden. Rör ner sockret, vaniljsockret och den vispade grädden i ricottan. Tillsätt den marinerade aprikosen. Slå blandningen i en spritspåse och spruta in fyllningen i cannolirullarna. Kandera med florsocker. Servera omgående innan rullarna torkar.
Recept Suvi Rüster, foto Sami Repo, dryckesförslag Anri Lindström, Alko