Tillbaka
Recept

Caponata

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
Vegan

Caponata

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
Vegan
50 min
4 personer
50 min
4 personer

På Sicilien serverar man caponata eller mustig grönsaksröra med frasigt lantbröd. Ringla rejält med god olivolja över röran. Stek auberginekuberna noga innan du tillsätter tomaterna så att auberginen får fast konsistens. Hemligheten med den utsökta smaken är nypressad citronsaft och citroncest som slås i till sist.

Dryckesförslag

Det ljusa rosévinet chiaretto, som produceras i Bardolino vid Gardasjön, bjuder på bäriga, fruktiga och blommigt örtiga aromer som rimmar utmärkt med caponatans smakvärld.

Ingredienser

4 portioner

  • 1 aubergine

  • 2 spetspaprikor

  • 500 g tomater

  • 2–3 vitlöksklyftor

  • 1 ekologiskt odlad citron (saften och rivet skal)

  • 3 msk olivolja

  • 1 msk tomatpuré

  • 2 msk finfördelad färsk oregano

  • 1 msk socker

  • 1 tsk salt

  • 1 dl kärnfria oliver

  • 1 kruka bladpersilja, mynta eller basilika (finfördelad)

Ovanpå:

  • rejält med olivolja

Tillredning
  1. Skölj auberginen och skär den i kuber. Skölj spetspaprikan, klyv och avlägsna fröhuset och skär i rejäla bitar. Skölj tomaterna, klyv och ta bort fästet, skär i bitar. Skala och skiva vitlöken.

  2. Tvätta citronen med varmt vatten, riv skalet och kläm ur saften.

  3. Hetta olivolja i en panna. Tillsätt auberginebitarna och bryn i 5–10 minuter. Tillsätt paprika, tomater, vitlök, tomatpuré, citronsaft och rivet citronskal, oregano, socker och salt. Låt småkoka under lock i cirka 10 minuter, rör om några gånger under koktiden.

  4. Tillsätt oliver. Smaka av med salt och tillsätt till sist finfördelade örter och olivolja. Servera med frasigt lantbröd.

Recept Suvi Rüster, foto Sami Repo, dryckesförslag Anri Lindström, Alko