Tillbaka
Recept

Chilensk ceviche med smak av lime och grape

Chilensk ceviche med smak av lime och grape

60 min
4 personer
60 min
4 personer

Pigg chilensk ceviche är en relativt enkel rätt. Fisk i små bitar och matlagningsbuljong som innehåller både lime- och grapefrukt. Som krydda används koriander och även mynta, färsk chili och paprika om du så vill.

Dryckesförslag

Ceviche som här­stammar från Syd­amerika får sällskap av ett chilenskt sauvignon blanc -vin. Dess rika aromer med lime och örter ackompanjerar vackert de liknande aromerna i cevichen. Smaktyp: Nyanserat & strukturerat.

Ingredienser
  • 500 g gösfilé (skinnfri)

  • 4 limefrukter

  • 1 grapefrukt

  • 1/2 chili

  • 1/2 dl färsk mynta

  • 1/2 dl färsk koriander

  • 1 msk olivolja

  • 1/2 tsk salt

Tillredning
  1. Torka fiskens yta. Ta bort den v-formade biten vid benen. Skär fisken i cirka 1 x 1 cm stora bitar.

  2. Pressa saften av limefrukten och grapefrukten genom en sil i en stor skål. Lägg fisken i juicen för att dra åt sig smak. Se till att fisken täcks helt av juicen. Täck med plastfolie och ställ i kylskåpet i 30–45 minuter.

  3. Låt fiskbitarna rinna av i en sil och flytta dem tillbaka i skålen.

  4. Finhacka chilin, myntan och ­koriandern. Lägg dem med cevichen och låt få smak i ytterligare tio minuter. Smaksätt med olivolja och salt.

TIPS! Om fisken har fångats i en insjö är det skäl att frysa ner den innan tillagning på grund av risken för parasiter.

Recept Mika Rampa, foto Satu Nyström, dryckesförslag Anri Lindström och Taina Vilkuna, Alko