Tillbaka
Recept

Citronrisotto

Glutenfri

Citronrisotto

Glutenfri
30 min
4 personer
30 min
4 personer

Italienska klassikern citronrisotto är en gomsmekande läckerhet med spännande smaknyanser.

Dryckesförslag

Ett friskt örtigt vitt vin från exempelvis Soave i norra Italien kröner den italienska risotton. De vita kvalitetsvinerna från Soave bjuder på behaglig syrlighet som rimmar med risottons citrustoner.  Fruktiga och nötiga mousserande viner från Franciacorta lämpar sig också utmärkt till risotton.

Ingredienser
  • 7 dl kycklingbuljong

  • 2 schalottenlökar

  • 2 msk olja

  • 1 msk smör

  • 3 dl risottoris

  • 1–2 dl vitt vin

  • 1/4 dl citronsaft

  • 1–2 msk rivet skal av ekologiskt odlad citron

  • 4 msk smör

  • 4 msk parmesan

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

  • salt


Garnering:
  • färsk mynta

  • finrivet citronskal

  • parmesan

Tillredning
  1. Koka upp vattnet och buljongtärningen. Skala och hacka löken. Fräs löken på panna eller i kastrull i en blandning av olja och smör.

  2. Tillsätt ris, fräs i fem minuter eller tills riset är genomskinligt. Slå i vin och pressad citronsaft. Låt sjuda tills vätskan har försvunnit.

  3. Mät upp hälften av kycklingbuljongen i pannan och låt småputtra tills riset har sugit upp buljongen. Slå i resten av buljongen efterhand som vätskan sugits in i riset, det tar cirka 20 minuter.

  4. Flytta risotton från spisen och rör i citroncest, smör och parmesan. Krydda med peppar och eventuellt med salt.

  5. Garnera med färsk mynta, rivet citronskal och parmesan. Servera omgående. Matgästerna väntar på risotto och inte tvärtom!

Tips! Eftersom parmesanosten och kycklingbuljongen är saltiga behöver du inte nödvändigtvis tillsätta salt i anrättningen.
 
Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen