
Crème brûlée med citrussmak
Crème brûlée, är förvånansvärt lätt att laga hemma i det egna köket. Desserten lämpar sig utmärkt som festdessert eftersom den kan lagas på förhand och ställas in i kylskåpet.
Ett ögonblick…
Crème brûlée, är förvånansvärt lätt att laga hemma i det egna köket. Desserten lämpar sig utmärkt som festdessert eftersom den kan lagas på förhand och ställas in i kylskåpet.
4 dl vispgrädde
1 dl (lätt)mjölk
1 dl socker
1 vaniljstång
2 msk rivet blodgrapeskal eller skal av annan citrusfrukt
1 msk nypressad blodgrapesaft
6 stora rumstempererade äggulor
Karamellisering
ca 4 msk fint socker
Slå vispgrädden, mjölken och sockret i en kastrull. Dela vaniljstången på längden. Skrapa ner fröerna i blandningen och lägg därefter vaniljstången i kastrullen.
Skölj grapefrukten och riv skalet. Alternativ: Skär ut en några centimeter bred och lång bit av skalet och avlägsna den beska vita hinnan. Slå det rivna skalet eller skalbiten i kastrullen. Koka upp blandningen och lyft därefter bort kastrullen från spisen. Slå i grapesaften och sila blandningen.
Vispa sönder äggulorna. Slå den varma och silade blandningen över äggulorna under omrörning. Slå därefter smeten i ugnsfasta portionsformar eller i små kaffekoppar.
Ställ portionsformarna (kaffekopparna) i en ugnsform med vatten (vattnet bör nå upp till ungefär halva formen). Grädda desserten 40–60 minuter i ugn (+150 °C). Låt desserten svalna, täck över den med folie och ställ den sedan i kylskåp.
Strö socker på dessertens yta och bränn sockret med en gasbrännare eller med ugnens grillmotstånd (ställ formarna/kopparna på den översta ugnshyllan så nära motståndet som möjligt). Eftersom syftet endast är att karamellisera sockret lönar det sig att låta ugnsluckan stå öppen.
Tips: Dessertens yta kan karamelliseras med en vanlig gasbrännare (säljs i varuhusen) eller med ugnens grillmotstånd. Ställ desserten på den översta ugnshyllan och låt ugnsluckan stå öppen.